Miért és mire jó a babakötvény?

Elindításakor sokat hallhattunk a babakötvényről. A majdani fiatal felnőtt számára mindenképp jól jön a pénzbeli segítség, ráadásul az állami támogatás sokkal több lehet, mint az egyszeri negyvenezres összeg.

Mekkora összeggel indíthatjuk el a lurkót az életben?

Melyik szülő fejében nem fordul meg a gondolat, hogy jó volna gyermekét nagykorúvá válása után egy bizonyos összeggel támogatni, hogy elindíthassa önálló életét? Ennek érdekében született meg 2006. január elsején a babakötvény, melynek lényege, hogy az állam minden csecsemő születése után a születés évében támogatást ad, ennek összege pedig mindig annyi, amennyit a költségvetési törvényben meghatároztak.

Ám nem csupán egy egyszeri állami támogatásról van szó, ellentétben sokak feltételezésével. Sőt, mivel általában a szülők is hozzáadnak az összeghez, jóval nagyobb mennyiségű pénz gyűlhet össze, mint várnánk.

De miből is tevődik össze a babakötvény és mekkora összegre számíthatunk a végén?

A gyermek születése után az alap támogatás jár, egy alkalommal. Amikor a babakötvényt bevezették, ez 40 ezer forint volt és ez összeg az azt követő években 2500 forinttal emelkedett. 2014-ben 42.500 forint, az azt követő években született gyermekeknél az alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

A támogatás másik része a gyermekvédelmi kedvezmény, melyet olyan családok kapnak, akiknek jövedelme kisebb, illetve a gyermek átmeneti vagy tartós nevelésben részesül. Ilyenkor a 2006-ban született gyerekek esetében a csemete 7 és 14 éves korában egy-egy alkalommal jár 42 ezer forint, a 2006 utáni években 44.600 forint, az alap támogatással együtt ez meghaladja a 120 ezer, illetve 130 ezer forintot. 2014-ben az összeg 44.600 forint, az azt követő években született gyermekeknél az alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

Magyar Államkincstár Start-számlája ad rá lehetőséget, hogy a gyermek részére a szülők befizetéseket eszközöljenek. Ezek után a befizetett összeg tíz százalékának megfelelő állami támogatást kap minden évben – ez évente legfeljebb 6 ezer forint. A befizetések összege azonban nincs korlátozva, azokat az anya, az apa és egyéb természetes személyek is fizethetik.

cute-baby

Az évi 6000 forintnál nagyobb összegű, befizetések utáni állami támogatásra akkor van lehetőség, ha gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekekről van szó – a Start-számlára befizetett összegek után az összegek 20 százaléka a támogatás, ami éves szinten legfeljebb 12 ezer forint.

Amennyiben a gyermek átmenetileg vagy tartósan nevelésben részesül, a 12 ezer forintos támogatást akkor is megkapja, ha nem voltak szülői befizetések – mivel szülői támogatásra nem is számíthat.

A gyermek tehát megkapja a Start-számlára történő befizetés teljes összegét, akár a szülők, akár egyéb természetes személy vagy önkormányzat fizette be azt. Övé a számlán jóváírt hozam (mely különösen nagy összeg lehet, ha szülői befizetések is történtek), de az állami támogatást is megkapja a befizetések után.

Adókedvezmény ugyanakkor nem vehető igénybe a szülői vagy egyéb magánszemély által befizetett összegek után, így a támogatás nem függ a jövedelemtől, csupán a család anyagi helyzetétől és a befizetett összegtől függ. (Azon gyerekeknek, akik nehezebb anyagi körülmények között élnek, több jár).

babatakaroval

Fontos még tudni, hogy a Start-számla esetében számolni kell vezetési díjjal – a díj azonban csak a jogszabályban meghatározott mértékig terjedhet.

A Babakötvény 2014-es változata egyébként annyival növeli a szolgáltatás előnyét, hogy a folyamatos befizetések során az éves kamat minden évben újra visszaforgatható az adott sorozatszámú Babkötvénybe – ez automatikusan zajlik. Vagyis, ha az elindított Start-számla után a szülők nem tudnak pénzt befizetni és csupán a kezdésekor kapott, 42.500 forintos összeg van rajta, az alapösszeg akkor is kamatozik és a futamidő végére 128.588 forint lesz belőle.

A szülői befizetéseknek egyébként nem kell rendszeresnek lenniük, tehát ha nincs rá mód, hogy havi szinten fizessen be az anya és az apa, akkor ritkábban is lehet.

A babakötvény adómentes. Ha a gyermek betölti 18. életévét, mindenféle befizetés nélkül felveheti a pénzt és semmilyen bonyolult banki ügyintézésre nem kell számítani, sem a kezdetekkor, sem a pénz kivételekor.

Amennyiben az anya és az apa pontos összeget szeretne kiszámolni, ajánlott a Babakötvény kalkulátor használata.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.