Mi számítható bele az EKHO alapjába?

Beleszámítható a belföldi és külföldi napidíj az ekho alapjába az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást választó munkavállalók (pl. színészek) esetében, vagy ezekre a juttatásokra nem alkalmazható ez a közteher?

A kérdés szempontjából az Ekho-tv. két szakaszának van jelentősége. Egyrészt 4. § (1) bekezdésének értelmében az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául az Ekho-tv. 3. § (2) bekezdésének rendelkezésében meghatározott bevétel (csökkentve – ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett – az általános forgalmi adóval) szolgál.

Az Ekho-tv. 3. § (2) bekezdése szerint pedig az EKHO szerinti adózást (a foglalkoztatási és egyéb feltételeknek megfelelő magánszemély) azon bevételére választhatja, amely az adóévben Magyarország törvényes fizetőeszközében történő kifizetéssel.

pénz

• munkaviszonyban, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként illeti meg, feltéve, hogy e bevételt eredményező jogviszonyában kizárólag a foglalkozása szerinti tevékenységet folytat, és/vagy

• a foglalkozása szerinti tevékenységére kötött vállalkozási szerződés és/vagy megbízási szerződés alapján illeti meg.

Mindezekből következően az adott jogviszony alapján kapott bevétel egészére (legfeljebb az ÁFÁ teherrel csökkentve) válaszható az EKHO szerint adózás, feltéve, hogy a juttatás folyósítására forintban kerül sor. Ez utóbbi kitétel viszont kizárja a külföldi napidíj összegét az EKHO lehetőségéből.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.