Mi legyen a citrommaggal?

Jó móka a citrommagok elültetése! Vehetjük komolyan, és megpróbálkozhatunk az igazi citromfácskával, de dekornövényt is nevelhetünk a magokból.

Citromfa szaporítása és nevelése
A magvakat egy-két napi langyos vízben áztatás után vetjük kis cserepekbe, homokos lombföldbe. A meleg helyen és nyirkosan tartott magvak egyenlőtlenül csíráznak.A kikelt növénykéket egyesével ültetjük kis cserepekbe, most már nehezebb földbe. Lehetőleg mély, ún. pálmacserepeket használjunk az ültetésnél, hogy hosszú karógyökereinek elegendő helye legyen. A magról nyert növénykéket fejlődésüktől függően 1-2 éves korukban beszemezhetjük vagy héj alá oltással átolthatjuk.
citromfa

Fontos ennél a munkánál a jó oltóvessző, illetve szem, továbbá, hogy a növény fejlődési időben legyen.

Az átoltott citromok hamarabb virágoznak, és ha termést is hoznak, az szép és élvezhető, olyan lesz, mint az anyanövényé volt. Az oltott citromok nevelése azonos az oltatlan növényekével.

Az első időben évente kétszer, később már csak egyszer, tavasszal, az idősebb töveket pedig csak 2-3 évenként ültetjük át, amikor a hajtások fejlődése még nem indult meg.

Az idősebb tövek gyökérkoszorúját az átültetéskor 3-4 cm vastagságban visszavágjuk. Ezzel egy időben a koronát is megkurtítjuk, hogy a gyökés és lombozat egyensúlya megmaradjon. A citrom a harmadik-negyedik elágazáson hozza a virágot.

Citrommagok ültetése dekornövénynek – MÓKA 🙂

Jó móka a magokkal kísérletezni, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Nem ígérem, hogy mindenben olyan precízen járunk el, mint az alábbi képsorokon látható, de a végeredmény szempontjából talán mindegy is.

01
A citrommagokat összegyűjtjük.

 

02
A hártyát, héjat leszedegetjük róluk, így gyorsabban kicsíráznak
(vagy csak egyszerűen megmossuk).

 

03
A magokat beáztatjuk (vagy nem).

 

04
Csinos bögrébe, nedves földön elrendezgetjük.

 

05

 

06
Apró kaviccsal beborítjuk.

 

07
Vízzel permetezgetjük és várunk.

 

08
Örülünk.

 

09
Gyönyörködünk.

 

A kihajtott növénykéket szét is ültethetjük, így esélyünk lehet arra, hogy 1-1 példány szép szobanövénnyé fejlődik. Termésre ne nagyon számítsunk, ahhoz hazai körülmények között oltani kellene, de az üde zöld mindenképpen szemet gyönyörködtető látvány ezekben a szürke napokban. Naranccsal, mandarinnal, grépfrúttal is ugyanígy működik, úgyhogy érdemes kipróbálni.

Sok sikert!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.