Megdőlt a vadászó férfiak és a gyűjtögető nők elmélete?

Az őskorhoz köthető hagyományos felfogás szerint a férfiak nagy állatokra vadásztak, a nők pedig gumókat, gyümölcsöket gyűjtöttek, és a gyerekekre felügyeltek.

Egy most feltárt kilencezer éves sírhely leletei azonban ezt a felfogást új megvilágításba helyezi.

Egy friss kutatás szerint 9000 évvel ezelőtt az Andokban a nők is kivették a részüket a vadászatból, a gyereknevelés pedig közösségi feladatnak számított. A University of California kutatói az Andok lejtőin  egy 9000 éve eltemetett fiatal nő csontvázára bukkantak, mellette különféle, a vadászathoz szükséges fegyverekkel és más eszközökkel.

Foto:pixabay.com

Randy Haas, az egyetem régészeti szakértője elmondta, hogy amikor feltárták a 9000 éves sírt, a sok vadászeszköz láttán automatikusan azt feltételezték, hogy férfi sírjára bukkantak, aki nagy vadász, esetleg főnök lehetett. Azonban a csontok elemzése után kiderült, hogy a sírban egy nő feküdt – olvasható a Science cikkében.

A friss feledkezésen felbuzdulva a régészek megvizsgálták több korábbi feltárás eredményeit is ebből az időszakból, és arra jutottak, hogy legalább tíz, igazoltan nőnemű vadász sírja került elő Dél-Amerikában. Ebből pedig Haas és munkatársai azt a következtetést vonták le, hogy

az ősi társadalmakban gyakoribb lehetett a munka megosztása,

és nemtől függetlenül a közös vadászat gyakorlata szélesebb körben elterjedt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.