Lépj be Károly herceg londoni nappalijába

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt Károly brit trónörökös londoni rezidenciája, a Clarence House, amelynek egyes helyiségeit – köztük a herceg legkedvesebb családi fotóival és ritka műalkotásokkal díszített nappaliját – augusztusban először tekinthetik meg az érdeklődők.

Clarence House

Clarence House

A rezidencia öt földszinti terme, a nappali mellett többek között a könyvtár, az ebédlő, valamint az a szoba nyílt meg, amelyben II. Erzsébet királynő legidősebb fia és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő a világ minden tájáról hivatalos látogatásra érkező vendégeket fogadja.

Ritka bepillantás Károly herceg magánéletébe

A királyi udvar szerint a nappali ritka bepillantást enged Károly magánéletébe. A fényűzően berendezett szobában készült Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegnő fiának, Györgynek a keresztelőjén a híres családi fotó 2013-ban. A felvételből látható is egy példány a helyiségben, csakúgy mint fotók György herceg húgáról, Charlotte hercegnőről, valamint Károly másik fiáról, Harry hercegről.

A különlegességek közé tartozik egy fekete-fehér felvétel az 1950-es évekből az akkor még hercegnő Erzsébetről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről, amikor még ők éltek a rezidencián. A királynőről egy portré is van a szobában, kék ruhában és kalapban látható rajta.

Fotó: Christopher Simon Sykes

Fotó: Christopher Simon Sykes

A nappaliban látható műalkotások közül a keddi brit sajtó kiemelte George Bernard Shaw csukott szemű portréját, amelyet Agustus John festett az ír drámaíróról, egy 18. századi, kínai stílusú francia türkiz vázát, egy Chippendale-szófát és két széket 1773-ból, két fehér porcelán dísznyulat, valamint egy portrét V. György királyról, Walter Sickert alkotását, amelyen Károly herceg nagyapja a zsokéjával látható.

Fotó: Christopher Simon Sykes

Fotó: Christopher Simon Sykes

A Clarence House csaknem ötven éven át, 1953-tól 2002-ig II. Erzsébet édesanyjának, az anyakirálynénak az otthona volt, és a berendezés mind a mai napig az ő ízlését tükrözi. Károly herceg 2003-ban költözött oda és 2011-ig ott lakott Vilmos herceg, 2012-ig Harry herceg is. A látogatók egyórás vezetett túra keretében nézhetik meg a szobákat.

A Clarence House 1825 és 1827 között épült és rendkívül ritka, hogy megnyitják a nagyközönség előtt. Először az anyakirályné halála után volt látogatható.

 

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.