Legyünk biztonságban! – Mire ügyeljünk a fürdőszobában?

Hogyan maradjunk egészségesek, hogyan gondoskodjunk biztonságunkról otthonunkban? Lássuk, mire érdemes ügyelnünk a fürdőszobában. Sok múlik az apró részleteken!

Nem véletlenül mondják, hogy otthonunkban több baleset érhet minket, mint bárhol máshol. Sajnos, elég egy éles, kiálló szélű bútor, egy csúszós padló, egy vizes lépcső vagy egy gyerek számára is elérhető helyen hagyott, veszélyes készítmény – máris kész a baj. Nem árt megtennünk néhány alapvető óvintézkedést, hogy ne adjunk esélyt a baleseteknek.

Lássuk kezdésnek a fürdőszobát, mire érdemes odafigyelnünk!

1.Fürdőszoba padló: használjunk a csempékre nem csúszós anyagból készült (például gumi) fürdőszoba szőnyeget vagy textil szőnyeget.

szonyeg1000

2.Kád: sose hagyjuk a gyermekeket – piciket és nagyobbacskákat sem – őrizetlenül a fürdőkádban! Mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, mielőtt beleültetjük a csemetét, ne adjunk esélyt az égési sérüléseknek!

Az eséseket megelőzendő, helyezzünk a kád vagy a zuhanyzó mellé a falra kapaszkodót. Csakis csúszásmentes, tapadós (gumi) „szőnyeg” legyen a kád, zuhanyzó aljában – megóv minket a balesetektől.

kapaszkodo1000

3.Vécé: helyezzünk el a vécécsésze környékén a falra kapaszkodót, így az idősek esetében megelőzhetjük az esetleges esést, elcsúszást.

4.Mosdókagyló: biztosak vagyunk benne, hogy a víz iható és egészséges? Győződjünk meg ihatóságáról és ha kétségeink vannak, teszteltessük le a vizet az összetevői szempontjából! Folyassuk a vizet, amíg nem elég hideg ahhoz, hogy igyunk belőle. Mossunk mindig kezet alaposan, ezzel rengeteget tehetünk a betegségek terjedése ellen.

5.Fürdőszobaszekrény: a mosdó alatti részben általában vegyszereket tárolunk, takarításhoz, tisztításhoz, súroláshoz. Tegyük meg a kellő óvintézkedéseket, amikor használjuk ezeket: kapcsoljuk be a ventilátorokat (ha vannak), nyissunk ablakokat, hogy jól átszellőztessük a helyiséget, amikor tisztítószerekkel, vegyszerekkel dolgozunk!

A megfelelő szellőztetés otthonunkban egyébként megelőzi a penész kialakulását is.

6.Tükrös szekrény: a mosdókagyló feletti szekrényben, melynek általában van tükre, többségünk a kozmetikumok mellett gyógyszereket is tárol.

Nagyon fontos, hogy ezeket biztonságosan tároljuk, a gyerekek még véletlenül se férhessenek hozzájuk! Továbbá úgy szedjük őket, ahogy az az utasításukban szerepel, ne változtassunk ezen önhatalmúlag.

A lejárt készítményeket dobjuk ki és ügyeljünk rá, hogy ehhez se férhessenek hozzá a gyermekek. A tisztítószerek esetében ugyancsak arra kell figyelnünk, hogy a kicsik ne kerülhessenek a közelükbe – ha lehet, zárjuk be a szekrényt, ahol tároljuk ezeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.