Konyhai higi-szótár

A HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) kifejezéssel többször találkozhattunk már, mely egy élelmiszerbiztonsági rendszer, melynek célja a megelőzés.

Elsősorban a közétkeztetésben használják, de saját környezetében mindenki maga felelős azért, hogy a családja ne csak ízletes, de friss és biztonságos ételeket egyen. Vegyük sorra, hogy mire is kell ügyelnünk!

Élelmiszerbiztonság vásárláskor is!

Mindig megbízható helyről vásároljunk, a hűtést igénylő élelmiszereket hűtőpultból, a mélyhűtötteket fagyasztószekrényből vegyük! A sérült csomagolású, vákuumcsomagolás esetén levegőt kapott terméket ne vásároljuk meg!

Felvágottakból előre csomagoltat válasszunk, vagy kérjük meg az eladót, hogy frissen szeleteljen nekünk! A több órája felszeletelt húskészítmények, még kellő hűtés mellett is szennyeződhetnek az eladó kezétől vagy általa használt vágóeszközöktől. Az elszíneződött, összeszáradt szélű felvágottat semmiképpen ne vásároljuk meg!

Hogyan készítsük elő a nyersanyagokat?

A frissen vásárolt élelmiszerekkel otthon is körültekintően kell bánni! A higiénia és élelmiszerbiztonság szempontjából egyaránt fontos, hogy a különböző munkafolyamatok jól elkülönüljenek: például, a zöldségek, és a hús átmosása ne egyszerre történjen!

A megmosott, meghámozott zöldségeket célszerű még egyszer leöblíteni. Fontos az is, hogy a hús darabolásához használt kést és vágódeszkát, ne használjuk konyhakész élelmiszerek (pl. kenyér, sajt) szeletelésére! A tojásokat mosogatószeres vízzel mossuk meg, majd alaposan öblítsük le, így elkerülhető a fertőzés. (Ma már kaphatóak ózonnal kezelt tojások, melyeket nem szükséges fertőtleníteni.)

Mire figyeljünk a főzés/sütés során?

A nyers húsokban számos különböző baktérium előfordulhat, ezért nagyon fontos, hogy kellő ideig főzzük, vagy süssük őket! A baktériumok többsége forralás során elpusztul, de ha van maghőmérőnk, a sült hús belsejébe szúrva ellenőrizhetjük annak belső hőmérsékletét is.

A 75°C feletti belső hőmérséklet szintén életképtelenné teszi a baktériumokat. Körültekintő ételkészítéssel elkerülhető, hogy például az egyik leggyakrabban előforduló baktérium, a szalmonella súlyos tünetekkel járó ételmérgezést okozzon.

Hogyan tároljuk az ételeket?

A húsokat, húskészítményeket és tejtermékeket 0-5°C között tároljuk, és csak a szavatossági idő lejáratáig használjuk fel! A már egyszer kiolvasztott mélyhűtött élelmiszert nem szabad visszafagyasztani, hanem fel kell használni!

Felbontott tejterméket, konzervet, szószokat mindig csak addig használjuk fel, ameddig a csomagoláson feltüntetett dátum engedi! A levegőt kapott termékek mindig előbb romlanak, penészednek, ezért ezeket szem előtt tartva, minél előbb használjuk fel! A készételek ne érintkezzenek a friss húsárukkal!

Az élelmiszerbiztonság és konyhai higiénia aranyszabályai!

  • Megbízható helyről vásároljunk!
  • A zöldségeket, gyümölcsöket elkülönítve tároljunk (kamrában)!
  • A friss húst, halat minél előbb dolgozzuk fel, így kevésbé szaporodhatnak el rajtuk a baktériumok, és tovább tárolhatóak!
  • Mindig külön vágódeszkát használjunk a nyers húshoz, és a konyhakész termékekhez!
  • Elegendő ideig főzzük az ételeket, és a korábban elkészített ételt fogyasztás előtt forraljuk fel ismét!
  • Felbontott csomagolású élelmiszereket a hűtőszekrényben jól látható helyen tároljunk, és néhány napon belül fogyasszuk el!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.