Ismerd meg a fényt

A fény furfangos, játékos és barátságos. Vakító fehérsége olykor betölti a teret, olykor csak reményt ad a hajnalra. Hívjuk táncra a fényt lakásunkban.

Bútoraink és tárgyaink mind rólunk beszélnek, s ha már így tesznek, legszebb arcukat szeretnék mutatni, de a rossz megvilágítás a legízlésesebb lakás összképét is tönkreteheti.

Barangoljunk hát egy kicsit a fények világában és találjunk rá néhány szépségére.

ablak1000

Egy lakásban kétféle fényforrást használhatunk fel (a természetes napfényt és a mesterséges megvilágítást), melyek elhelyezésével, irányításával és ügyes vegyítésével kijelölhetjük a lakás fontos pontjait, kiemelhetjük szépségeit, eltakarhatjuk esetleges hibáit, különböző hangulatokat és enteriőröket varázsolhatunk, tereket választhatunk el a tökéletes harmónia formálása érdekében. Ha e két fénytípus sajátosságait ismerjük, lakásunk előnyére fordíthatjuk.


A természetes fényekkel nehezebb jól kufárkodni, mivel jobbára a lakás adottságaitól függenek. A napfénynél viszont nincs pompásabb dolog a lakásunkban. A fény minden színét hordozza magában. A napfény párhuzamosan érkezik az égből és ilyen formán is verődik és tükröződik mindenfelé tovább. Ezért érezzük amolyan teljes auraként körülvevő energiának.

kis lakas3

Ha mód van rá a legegészségesebb természetes fénnyel megvilágítani minden helyiséget. (A kamra persze kivételt képez, mert a befőttek és a szalonna nem minden esetben vágynak mediterrán hangulatra!) A természetes fény színei és hangulatai irányíthatók és változtathatók. A különböző anyagú és vastagságú függönyök és vászonroletták mellett, színezett ablaküvegekkel és ablakfóliákkal változtathatjuk a beömlő fény színhatásait. Használhatunk paravánokat és más fényterelőket.

Akkor és most

A korabeli lakberendezők már a reneszánsz idején felismerték a napfény erős reflex értékét. Ezért a rengeteg tükör mellett, magas fényű színes vagy aranyozott falakat és bútorokat használtak, melyek a rájuk érkező fény egy részét saját színükkel a környezetükre sugározták, így teremtve meg egy különös vibráló aurát.

nappali1000

Tükröket és magas fényű színes bútorokat manapság sem nehéz beszerezni, ezért ezt a trükköt könnyedén alkalmazhatjuk saját lakásunkban is.

Ha a nap nyugovóra tér vagy csak ritkán látogat be a lakásunkba, jöhetnek a lámpák és gyertyák. Amikor lakásunkat ?fénnyel rendezzük be? fontos tudnunk, milyen napszakokban mire használjuk az adott helyiséget.

Ami fontos, az fontos

Példaképpen érdemes előre tervezni a lakás azon pontjainak megvilágításával, ahol majd társasági tevékenységeket végzünk. Ezekre a pontokra érdemes közép fényerősségű, alacsonyra szerelt, felülről jövő meleg fényt használni. Ez a megvilágítás, mintegy burokba foglalja a társaságban ülők csoportját (akárcsak őseinket a tűz fénye), így kölcsönözve bensőséges, közvetlen hangulatot.

A falra vetített fény életre kelti azt. A megvilágítás színével rengeteg féle hangulatot elérhetünk Vöröses fények az erotika barátai, a meleg sárgák az otthon biztonságát árasztják, a hideg fehér fények eleganciát sugallnak, a zöld és kék színek pedig a házibulik éber hangulatának megőrzői.

nappali

A fény=erő

Voltaképpen a fények felhasználásának csak képzelőerőnk szabhat határt. Az imént felsorolt példák csak apró szeletét képezik a különböző hangulatok és hatások. A legfontosabb hogy felismerjük a fény-árnyék hatások lelkünkre gyakorolt erejét, és okosan használjuk azt fel, céljaink eléréséhez.

Egyet azonban ne felejtsünk, a romantikus estékhez az asztalon pislákoló gyertyafénynél még nem találtak ki jobbat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.