Immunerősítés felső fokon

Ahogy egyre inkább haladunk a tél felé, lassan de biztosan fogynak el a vitamintartalékaink. A hűvösebb, nyirkos idő ellen csak egyféle módon győzhetünk.Immunrendszerünk megerősítésével.

Ősszel szerencsére még sokfajta gyümölcsből és friss zöldségből válogathatunk szervezetünket bőségesen feltölthetjük a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azaz megerősíthetjük az immunrendszerünket.

Mindennap együnk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és nyers zöldséget! Ez ugyanis az egyik és legfontosabb alapja – a testmozgás mellett – az egészséges életmódnak.

A lédús gyümölcsök

A gyümölcsök, magas rosttartalmukkal javítják az emésztőrendszer működését, megkötik a káros bomlástermékeket és csökkentik az éhségérzetet. Magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak kiváló immunerősítő hatásuk köszönhető, míg ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát tartják fenn, és résztvevői bizonyos anyagcsere-folyamatoknak. A bennük lévő szénhidrátok gyorsan felszívódnak, jól hasznosulnak, ezért hirtelen megterhelésnél előnyös lehet a fogyasztásuk. Más cukorforrásokkal ellentétben nem okoznak szomjúságérzetet. Magas folyadéktartalmuk lassabban szívódik fel, mint a víz, így kisebb terhet ró a vesékre. Vitaminok közül a C-vitaminban és a karotinban gazdagok, míg az ásványianyagból elsősorban a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a foszfor jellemző. A lédús gyümölcsök közül ősszel elérhető az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a szeder és az áfonya.

Foto:pixabay.com

A jól ropogtatható zöldségek


A zöldségfélék élettani hatása a gyümölcsökéhez hasonló. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns vegyületekben, enzimekben, rostban. Alacsony kalóriatartalmukkal a fogyni kívánók étrendjének bázisát képezik. Íz- és illatanyagaik támogatják az egészséges emésztőrendszer munkáját.

cukkini2

Foto:123rf.com

Ősszel is elérhető a kabakosok közül a tök, a cukkini, a sütőtök, a csucsorfélék közül paradicsom és a paprika, a káposztafélék közül a fejes káposzta, a vöröskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A kínálat viszont ennél is sokkal bővebb, hisz ilyenkor teremnek a gyökérzöldségek, a hagymafélék és a hüvelyesek is.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.