Illatosító készítése házilag

A helyiségeket kellemes illattal belengő potpourri száraz levelek, virágok vagy magvak keveréke, melyeket üvegben vagy egyéb, mutatós tálban tárolnak. Mi magunk is elkészíthetjük őket otthon.

Aligha van, aki ne ismerné vagy próbálta volna már ki a potpourri-t: a száraz levelekből, virágokból vagy magvakból összeállított, dekoratív illatosító kellemes aromát ad a szobáknak, ráadásul különféle stílusban, évszak szerinti megjelenéssel, színében a szobával harmonizálva is elkészíthető.

Magunk is megcsinálhatjuk, ha van egy kis kézügyességünk és kreativitásunk. Lássuk a házi potpourri-készítés lépéseit!

1.Gyűjtsük össze a kívánt virágokat. A rózsa például az egyik legnépszerűbb potpourri-összetevő, de ilyen a tulipán, a muskátli, a szegfű, a százszorszép, a bogáncs és a levendula is. Válogassunk belőlük.

2.Hajtsunk szét egy újságpapírt és a virágok szirmait szedjük le, majd hagyjuk a papíron megszáradni. Hogy tökéletesen szárazak legyenek, ahhoz nagyjából 2 hét szükséges. Ha marad rajtuk nedvesség, az csak penészedéshez vezet.

potpourri

A megszáradt szirmok kissé összezsugorodnak, ezért fontos kellő mennyiségű virágot előkészíteni a potpourri-hoz.

3.A száradás során az a legmegfelelőbb pont, amikor a szirmok kissé törékennyé, morzsolódóvá válnak. Ne hagyjuk túl soká sem száradni őket, mert könnyen törnek majd és elveszítik olajosságukat.

4.A kiválasztott szirmokat tetszés szerinti összeállításban tegyük bele egy üveg tartóba és zárjuk le a fedelét. Tároljuk így 3 napot. Figyeljük a nedvességtartalmat és ha szükséges, szárítsuk még a szirmokat. A bebarnult darabokat távolítsuk el, cseréljük másikra.

5.Ezután tegyük ki a kialakított potpourri-t a választott helyiségbe.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.