Így védekezzünk a kullancsok ellen!

A kullancsok a nedves, sötét helyeken várják, hogy mikor kapaszkodhatnak rá az áldozataikra. Ha azt szeretnénk, hogy a kertünkben kevesebb legyen, érdemes néhány tippet megfogadni!

Házi praktikák kullancs ellen.

Nyírjuk rendszeresen a füvet

A kullancsok nem szeretik a rövid füvet, mert több napfény jut a talajra, így a nedvesség például reggeli harmat is hamarabb felszárad. A kullancs pedig nehezebben tud elbújni.

A leveleket gyűjtsük zsákban

A leveleket ne hagyjuk a fák alatt vagy összehúzva mert a kullancs képes áttelelni. Ha az előző években sok kullancs volt a kertünkben, akkor érdemes zsákokban gyűjteni és elszállíttatni, mert a komposztálás sem pusztítja el a kullancsot.

A zöldhulladékot gyűjtsük zárt komposztáló edényben

Az egyik legjobb kullancsfutár a süni, amelyik szívesen megbújik a zöldhulladék, fanyesedék alatt. Ha eddig nyitott komposzttárolónk volt, akkor érdemes beszerezni egy teljesen zártat, amibe nem tud belebújni a süni.

Legyen a kerítés kisállatbiztos

A kullancsokat nagyrészt kisállatok például a korábban említett sün, esetleg rágcsálók hozzák a kertbe. Érdemes időnként végignézni a kerítést és ha van a lyukakat befoltozni.

 

ixodes-ricinus-5260270_1920

Foto:pixabay.com

 

Kavicságy legyen a kerítés mellett

Ha közel lakunk az erdőhöz, akkor a kerítés mellett harminc-negyven centin szakítsuk meg a növényzetet valamilyen könnyen melegedő burkolattal például kaviccsal, mert a gyorsan felmelegedő részeken nehezebben mozog.

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei jelentkeznek a kullancsok által terjesztett fertőzések, például Lyme-kór, kullancsencephalitisz esetén is – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Kullancscsípés is okozhat a koronavírus-fertőzéséhez hasonló tüneteket

Ültessünk kullancsűző növényeket

Vannak olyan növények, amelyet nem szeretnek a kullancsok. Ilyen például a levendula, a macskamenta, a rozmaring vagy zsálya. Lehetőleg, ezeket is kerítés közelébe vagy a kertbe a füves-fás rész elválasztásához ültessük, hogy távol tartsuk a kullancsokat.

Tartsunk gyöngytyúkot!

Az egyik legjobb biokullancsirtó a gyöngytyúk. Még kutatások is alátámasztják, hogy adott területen érdemben csökkentik a kullancsok számát.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.