Így tisztítsunk kíméletesen: a fapadló

A szőnyegtisztításnak, a linóleum- vagy járólap takarításának megvannak a hatékony módszerei – ám a fapadló más, egészen másképp kell rá vigyázni. Lássuk, hogyan tisztíthatjuk megfelelően!

A fapadló nemcsak természetes, hangulatos környezetet varázsol körénk, de a közhiedelemmel ellentétben tisztítani sem nehéz.

Fenntartása nem igényel speciális erőfeszítéseket, hosszú évekig nagyon jól használható. A régi padlókat, amelyek már „kiszolgálták” a házat, lehet teljesen új fapadlóra cserélni, mindössze egy nap alatt.

Ha tudjuk, hogyan tisztítsuk, fényezzük jól a fapadlónkat, nagyon impozáns hatást kelt majd és sokkal tágasabbnak tűnnek a helyiségek.

Többféle tanácsot lehet adni a fapadlókkal kapcsolatban, ám van néhány tipp, mely különös figyelmet igényel, főleg, ha a padló foltjairól van szó. Hogyan tartsuk tisztán, fényesen és foltmentesen a fapadlót?

padlótisztíta1.  A fapadló felmosása

 

A legegyszerűbb módja a fapadló takarításának a felmosás, egy nedves, de a vizet semmiképp sem csurgató felmosóval. A felmosást azonban csak felseprés vagy porszívózás után végezzük. Győződjünk meg róla, hogy minden piszok és porcica, esetleg apró kő eltűnt, amelyek elcsúfítják vagy felkarcolhatják a padlót.

2. A fapadló tisztítására alkalmas szerek

Vannak fapadlók, melyeket speciális bevonattal készítenek, poliuretánnal. Ez adja a fának fényes és csillogó külsejét, mintha csak műanyaggal lenne bevonva. Léteznek egyéb bevonatok is viasszal, olajjal, melyek a felületen egyfajta biztosítékot, megerősítést adnak. Ezek a bevonatok védik a fát a durva elemek, sérülések, tárgyak leesése ellen. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő padlótisztító szert használunk! Bár a sima víz is tisztítja ezeket a padlókat, ragyogóvá változtatva őket, érdemes a speciális bevonatú padlóknál segítségül hívni az ezekre kialakított tisztítószert is.

padlotisztitas2

3.Fontos mozzanatok, amit érdemes észben tartani a fapadló gondozásánál

A bútorok sajnos nyomot hagynak a fapadlókon. Győződjünk meg arról, vannak-e védő felszerelések a bútorlábakon, mert ezek rengeteget tesznek a padló védelméért. Azok a helyiségek, amelyeket gyakran használunk, legyenek szőnyegekkel felszerelve, így kevésbé áll fenn a veszélye a fapadló sérülésének. Természetesen takarítsuk fel a padlót rendszeresen, akár heti többször is, és bizonyosodjunk meg róla, hogy már megszáradt, mielőtt visszahelyezzük rá a szőnyeget!

A gyakori gondoskodás igen fontos. Érdemes a gyártót a fapadló beszerzésekor megkérdezni arról, van-e a fenntartásához valamilyen speciális tanács, javaslat. A padló feltakarítását nagyobb rendezvények, ünnepek után mindig vegyük előre a teendők listáján!

padlotisztitas 3

4.Amit mindenképp kerüljünk a fapadló tisztítása során

Van néhány dolog, amit egy fapadlóval nem szabad megtenni. Csöpögő, túlságosan vizes felmosóval soha ne dolgozzunk! Csak annyira legyen nedves a felmosó, hogy a port eltávolítsa. Durva vegyszerekkel sose takarítsuk a fapadlót, így ammóniával például, amely tönkreteszi. Egyszerű tisztítószerekkel, melyeket más felületekre használnánk, ne próbálkozzunk. Igyekezzünk nem megvárni, hogy túl sok piszok, por halmozódjon fel a felületen, lehetőleg annál sűrűbben takarítsuk fel a fapadlót, minthogy legyen ideje a kosznak összeállni. A poliuretán felületet viaszolni tilos. Csak erre a célra készült szereket alkalmazzunk rá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

  1. Németh Anett

    Én a Thomas hibrid porszívókat ajánlom, ezek tényleg szuperek! Pl. a Led Parquet-et azoknak ajánlom, akiknek elegük van a porfelhőkből a porszívózás közben. Plusz az is jó, hogy fel tudja szívni még a kiöntött folyadékokat is.

    Válasz
  2. Németh Anett

    A Thomas hibrid porszívók tényleg szuperek! Pl. a Led Parquet-et azoknak ajánlom, akiknek elegük van a porfelhőkből a porszívózás közben. Plusz az is jó, hogy fel tudja szívni még a kiöntött folyadékokat is.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.