Így teremthetsz élhetőbb környezetet az otthonodban

3 tipp, amivel egyedivé teheted a lakásod megjelenését

Idén sajnos bőven volt időnk otthon nézni a négy falat. A lakásunk lett nem csupán a pihenés, de a gyermeknevelés és sok esetben a munka színtere is.

Ilyenkor valószínűleg ott motoszkál a fejünkben a kérdés: hogyan tehetném még szebbé, kényelmesebbé és élhetőbbé a környezetemet?

A dekoráción való változtatás hatalmas előrelépést jelent, főleg ha az eddig üres falfelületeket vesszük kezelésbe.

Az otthon melegét nem luxuscikkek, és a szépen berendezett bútorok adják, hiszen egy tökéletes hotelszobát sem érzünk otthonosnak, legfeljebb élvezzük annak a kényelmét. Amikor belépünk a lakásba és körbenézünk egy szobában a szemünk mindig az apró de annál személyesebb részleteken akad meg. Az otthonunk egyedisége, az apró személyes tárgyakban, könyvekben és természetesen a falon lévő képekben rejlik. Mindaz, ami hozzánk köthető, amiben egy kicsit önmagunk is benne vagyunk.“Az apró tárgyakkal, emlékekkel szemben a faliképek nem szoktak csak úgy ‘szembejönni’ velünk. Pedig ezek, az otthonunk és falaink fókuszpontjai lehetnek, és mindemellett rengeteget elárulnak a személyiségünkről” – mondta Zborai Eszter, az ArtBridge lakberendezési startup alapítója.

Íme néhány jó tipp, mire érdemes odafigyelnünk a kiválasztásuk során:

1. Ügyeljünk az arányokra!

Ha képet választunk, először minden esetben gondoljuk át, milyen helyiségbe szánjuk és milyen hangulatot szeretnénk teremteni vele! Egyértelmű, hogy egy gyerekszobába szánt kép nem fog jól mutatni a konyhában, és viszont.

Következő lépésben érdemes a falfelület méretét is megnéznünk. Fontos, hogy ne rugaszkodjunk el a realitástól. Könnyen lehet, hogy amit a fejünkben megálmodtunk, azt a szoba és a bútorok méretei, arányai egyszerűen nem teszik lehetővé. Nem mutat jól például egy fektetett óriáskép egy apró előszoba bútor fölött, de a négyszemélyes kanapé fölé kihelyezett kis képecske is viccesen festhet. Alapszabály, hogy kis falfelületre ne akarjuk nagy képet tenni!2. Gyűjtsük a kedvenceinket!

Nem kell elkapkodnunk az otthonunk dekorációját. Jó ötlet, ha apránként állítjuk össze, mi mindennel vennénk szívesen körül magunkat. Ebben segítségünkre lehet a művészeti oldalak nézegetésére. Hozzunk létre egy mappát, ahová a netről gyűjtögetjük a képeket, hangulatokat, amik megragadják a fantáziánkat! Mentsük le, akárhányszor megtetszik valami.
Előbb-utóbb az így összegyűjtött fotók alapján összeáll, mi passzolna igazán a lakásunk stílusához. Ráadásul sokszor már a válogatás szabadsága is óriási örömöt ad.

Érdemes szín alapján is szelektálni. Egy minimál színekkel operáló lakásban például nem biztos, hogy az élénk színek működnének – vagy talán éppen azok dobnák fel igazán? Mindenképp gondolkodjunk el ezen, mielőtt meghoznánk a végleges döntést!3. Ideje leszámolni az üres falakkal!

Szerencsére ma már egyre több képzőművészeti tárgyú webshopot találunk, ahol jó minőségben, elérhető áron rendelhetünk meg alkotásokat. Ilyen például az Artbridge [2] online galéria is, aminek különlegessége, hogy kortárs művészeket is támogatunk azzal, ha nyomat formájában megvásároljuk a képeiket. A képek egy művészi nyomtatóval készülnek, a legjobb minőségű papírra nyomtatva.

Az oldal arra is kiváló, hogy összeválogathassuk a különböző méretű képeket, és egy egyedi galériafalat hozzunk létre. Nem csak színek, de témák, sőt, kulcsszavak alapján bukkanhatunk rá a tökéletes képekre. Különböző méretekből és formákből is válogathatunk, így minden felületre megtalálhatjuk, ami az otthonunkhoz illik.Felrakás előtt bátran “modellezzük” a galériafalat a padlón! Tologassuk a képeket, mérjük be a helyüket, amíg csak azt nem látjuk magunk előtt, amit valóban szeretnénk. Sokan tartanak tőle, hogy nem elég kreatívak, ám ez tévedés: előbb-utóbb mindenki el tudja dönteni, ki tudja kísérletezni, mi az, ami igazán megfelel az ízlésének.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.