Így teheted otthonod még egészségesebbé

Otthonunk számos káros vegyi anyagot és egészségünkre ártalmas terméket tartalmazhat. Milyen praktikák bevezetésével tehetjük még biztonságosabbá a környezetünket egészségünk megvédése tekintetében? 

Az alábbi néhány apróbb változtatással szerencsére sokat tehetünk saját és szeretteink egészségéért.

Már a bejáratban van mit tennünk

A bejárati ajtónkban már egy egyszerű lábtörlő elhegyezésével is sokat tehetünk magunkért. Cipőnkön ugyanis a napunk során kosz tapadhat meg, amely tele lehet vegyi anyagokkal és számos baktériummal is. Ezeket jobb nem bevinni az otthonunkba. A belső részen is elhelyezhetünk egyet, így még nagyobb biztonságot érhetünk el, jobb azonban ha már kívül levesszük a lábbeliket. Ha nem szeretünk mezítláb lenni, akkora házban hordhatjuk csupán benti használatra szánt papucsokat, mamuszokat.

Foto:ingatlannet.hu

A konyhában is számos dolgot tehetünk egészségünkért

Az egészséges ételek mellett fontos, hogy figyeljünk arra is miből fogyasztjuk el azokat. Még akár a BPA-mentes műanyag edények és tárolók is tartalmazhatnak káros vegyületeket, hiszen gyakran BPS-sel helyettesítik azokat, melyek a gyermekek és a magzatok fejlődésére bizonyítottan kis mennyiségben is kockázatosak lehetnek. Ezeket az edényeket könnyen helyettesíthetjük üveg tárolóedényekkel, melyek nem csak jobbak egészségünk számára, de könnyebbé teszik ételeink felmelegítését, sőt sokkal jobban tudnak kinézni, mint karcos műanyag társaik. Műanyag poharainkat is könnyen üvegre cserélhetjük. Konyhánkban megszabadulhatunk a műanyag csomagolóinktól is, ha más alternatívákat használunk, például méhviaszos csomagolólapokat.

Tegyünk rendet a nappaliban is

A nappaliban is könnyen találhatunk olyan termékeket, amiket első ránézésre ártalmatlannak gondolnánk, mégis hatással lehetnek hosszabb távon egészségünkre. Elég csak azokra a díszgyertyákra gondolni, amelyek szinte minden nappaliban megtalálhatóak. Azonban nem mindegy milyen típusút választunk belőlük, ugyanis a hagyományos viaszgyertyákat paraffinból és kőolaj-melléktermékekből készítik. Azok égése közben vegyi anyagok szabadulnak fel, így méreganyagokkal tölthetik be a levegőt, sőt az illatos gyertyák általában szintetikus illatanyagokat tartalmaznak, amelyek szintén nem egészségesek számunkra.

Ez még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a meghitt gyertyafényekről, a hagyományos viaszgyertyákat könnyen helyettesíthetjük például méhviaszból készült gyertyákkal.

Foto:ingatlannet.hu

A hálószobáról se feledkezzünk meg

Sok időt töltünk hálószobánkban, így fontos, hogy ott is megszabaduljunk a mérgező, egészségre káros anyagoktól. Néhány növény elhelyezésével például segíthetjük a levegő tisztulását, sőt stressz szintünket is csökkenthetjük, nem is beszélve arról, hogy így kicsit közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Remekül tisztítják a levegőt például a kígyó növények, a póknövények, valamint a Boston páfrány is.

Hálószobánk fontos alkotóelemei még a párnák és matracok, fontos hogy megfelelő minőségű termékeket válasszunk, hiszen jó esetben naponta nyolc órát töltünk el rajtuk. Organikus, természetes párnákat és matracokat válasszuk. A szintetikus anyagok ugyanis káros vegyi anyagokat is felszabadíthatnak.

Mint láthatjuk, számos apró változtatás van, amivel egészségesebb otthont alakíthatunk ki. Ha tehetjük, szabaduljunk meg a káros anyagoktól.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.