Hol keresnek a legtöbbet Budapesten?

A budapesti és Pest megyei magánszemélyek által megszerzett jövedelmek összege tavaly 71 milliárd forinttal emelkedett, családi kedvezményt pedig 21 ezerrel többen vettek igénybe.

A főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) valamint Budaörsön élők keresnek a legjobban, míg a XXI. kerületben (Csepelen) és Nagykőrösön lakók visznek haza a legkevesebbet az adóhatóság adatai szerint.A fővárosban és Pest megyében tízezerrel több magánszemély szerzett jövedelmet 2012-ben, mint egy évvel korábban, így a területi adóigazgatóságokhoz összesen 1 millió 298 ezer szja-bevallás érkezett – írja közleményében a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.    

Nem csupán a bevallók száma, hanem a megszerzett jövedelem is nőtt: a magánszemélyek összesen 3267 milliárd forintra tettek szert. Ez 71 milliárddal több, mint 2011-ben volt.

A régió adózói 2983 milliárd forint összegű összevont jövedelmet vallottak, mely legmeghatározóbb elemének (90 százalék) továbbra is a bérjövedelem (2685 milliárd forint) bizonyult. A munkaviszonyból származó jövedelmek összege 3 százalékkal növekedett. Az alkalmazottak éves szinten átlagosan 99 ezer forinttal több fizetést vihettek haza, mint 2011-ben. Az éves átlagos bér 2 millió 504 ezer forint volt. 

Százmillió forintot meghaladó bérjövedelemről százkét magánszemély adott számot. A régió és egyben az ország legnagyobb (teljes egészében munkaviszonyból származó) összevont jövedelemmel rendelkező adóalanya 760 millió forint jövedelmet vallott, amelyet 154 millió forint adókötelezettség terhelt.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározó tétele 2012-ben is a vállalkozói kivét volt. Bár a bevallást benyújtó egyéni vállalkozók száma 2200-zal csökkent, a vállalkozói kivét összege az előző évhez képest 491 millió forinttal emelkedett. A fővárosi és Pest megyei egyéni vállalkozók éves szinten átlagosan 983 ezer forint kivétet számoltak el, mely 90 ezerrel több, mint korábban. A “toplista” első három helyét a közjegyzői szakma képviselői foglalják el. 

Az elmúlt évben 217 magánszemély rendelkezett százmillió forint feletti osztalékból származó jövedelemmel. A legnagyobb osztalékjövedelem meghaladta a 4,9 milliárd forintot, amelyet egy “információ, kommunikáció” nemzetgazdasági ágban működő társaság fizetett ki.

pénztárca

A legnagyobb ingatlanértékesítésből származó jövedelmet – 287 millió forintot – egy észak-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában, amely a tavalyi év top-befizetését 83 millió forinttal haladta meg.
Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez.

Az elmúlt évben 21 ezerrel többen vettek igénybe családi kedvezményt. Összege 9,320 milliárd forinttal (2,6 százalékkal) nőtt és meghaladta a 349 milliárd forintot. Az igénybe vevő magánszemélyek átlagosan 1 millió 149 ezer forinttal csökkentették adóalapjukat.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva az derül ki, hogy a fővárosban a XII. kerületben (Hegyvidéken), Pest megyében pedig a Budaörsön élők keresnek a legjobban (3 millió 828 ezer forint, illetve 2 millió 969 ezer forint), míg a legkevesebbet a XXI. kerületben (Csepelen) és Nagykőrösön lakók visznek haza (2 millió 145 ezer, illetve 1 millió 685 ezer forint).

A fővárosban az I., a II., az V. és a XI. kerületben haladja még meg az egy főre jutó összevont jövedelem a hárommillió forintot, Pest megyében pedig Dunakeszin, Szentendrén és Gödöllőn a 2,5 millió forintot.
A régióban közel 61 ezer személyi jövedelemadó törvény szerint adózó egyéni vállalkozói bevallást dolgoztak fel.

A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók bevétele 2012-ben 317 milliárd forintra nőtt. Az egy főre eső bevétel 3,8 százalékkal emelkedett, összege elérte a 6 millió forintot. Az összes bevétel több mint kétharmada négy ágazatban – kereskedelem, gépjárműjavítás; feldolgozóipar; szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; szállítás, raktározás – keletkezett.

pénz

A szakmai,tudományos, műszaki tevékenység területén dolgozók a korábbinál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal növelték bevételeiket, az ingatlanszektorban pedig a korábbi visszaesést követően 2,8 százalékos emelkedés következett be.

A bevételek mellett az egyéni vállalkozók által elért eredmény is növekedett: 8,2 milliárdról 9,5 milliárd forintra. Ezen egyéni vállalkozói kör eredményesebb működését jelzi az adóhatóság szerint az is, hogy az elmúlt évben a nyereségesek növelni tudták eredményüket, a veszteségesek pedig csökkentették deficitjüket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.