Hogyan vegyünk légkondícionálót?

Szükségünk van egy klímaberendezésre – de hogyan döntsük el, milyen lenne a legmegfelelőbb? Íme néhány hasznos tipp, praktika.

Amennyiben klímaberendezés vásárlását tűztük ki célul, érdemes tudnunk, mire ügyeljünk, mielőtt kiválasztunk egy készüléket. Léteznek hasznos tippek arra, hogy a legmegfelelőbbet szemeljük ki otthonunkba vagy irodánkba. Mielőtt egy márka mellett döntünk, ismernünk kell a készülék paramétereit. Érdemes érdeklődni utána, akár internetes fórumokon is körülnézni, kinek mi a véleménye egy adott légkondicionálóról. Könnyűnek tűnik bemenni az üzletbe és venni egy klímaberendezést, de ha igazán jól akarunk választani, hasonlítsuk össze a készülékeket egymással.

Íme, néhány tipp, házi praktika, mi alapján érdemes végezni az összehasonlítást!

Ha már eldöntöttük a vételt, és megvan rá a pénz is, vegyünk figyelembe néhány egyéb dolgot is, melyek segítenek abban, hogy a klímaberendezésből maximális előnyünk származzon.

Például térképezzük fel a szobáinkat. Megvan, hogy hová fog kerülni a légkondicionáló? Talán a hálószoba, a tanulószoba, vagy a nappali lesz a helye? Bárhová is tervezzük rakni, tekintsük át a helyiség tulajdonságait, sajátosságait. Vegyük figyelembe a légkondicionáló vásárlásánál, mekkora területet szeretnénk hűteni vele.

Ha a szoba túl nagy, a légkondicionáló pedig kicsi, hosszabb időbe és több energiába kerül majd a megfelelő mértékű hűtés. Egy 250-300 négyzetméteres ház ideális hűtéséhez például egy 2,052 kWh kapacitású légkondicionáló a legmegfelelőbb. Ellenőrizzük vásárlás előtt a klímaberendezés teljesítményét, energiakapacitását. Ne annak alapján válasszunk, hogy minél nagyobb a készülék, annál nagyobb a teljesítmény. Utóbbi ugyanis több elektromos energiát használ, alkatrészei gyorsabban elhasználódhatnak. Inkább a hűteni vágyott helyiségek paramétereit vizsgáljuk meg, illetve, hogy a hűtés mekkora energiát igényel.

ablak_14

Vegyük figyelembe, hány ablak van a helyiségben? Többnyire hány ember tartózkodik a szobában? Mekkora a szoba belmagassága? Vannak-e lehetséges nyílások a helyiségben, esetleg ventillátorok? Milyen lesz a légkondicionáló fekvése?

Döntsük el, hol lesz elhelyezve a klímaberendezés, hiszen ez alapvető fontosságú. Legalább megközelítőleg tudjuk, mekkora helyiségben és milyen teljesítményű készülékben gondolkodunk.

A klímaberendezést sokszor az ablak közelébe helyezik – mérjük tehát meg az ablak pontos méretét. Válasszuk ki azt az ablakot, amely elősegíti, hogy a légkondicionáló az ágyunkkal, asztalunkkal szemben helyezkedjen el. Ha sehogysem találjuk a klíma ideális helyét, a bútorokat is át lehet rakosgatni.

Tartsuk észben azt a praktikát is, hogy a légkondicionáló megfelelő működéséhez azt támogató elektromos hálózat szükséges. Tehát a klímát és egyéb eszközök működtetését is elbírja egyszerre, nem jelent problémát a terhelés. Fontos, hogy legyen a falon olyan egység, amellyel a légkondicionáló is kezelhető, ha probléma merül fel, hívjunk villanyszerelőt, aki megoldja a helyzetet és megfelelő foglalatot helyez a falra.

Fontos összevetni a légkondicionáló Btu (british thermal unit, hőmértékegység) besorolását azzal, mekkora helyiséget szeretnénk hűteni a készülékkel. A legtöbb légkondicionáló az 5000 és 24 ezer Btu közötti minősítést kapja. Mindig fontoljuk meg a kompatibilitást a helyiség méretével, akkor bizonyos, hogy a legtöbbet hozzuk ki a készülékből, vagyis a legmegfelelőbb teljesítményűt választjuk.

homerseklet3

Tekintsük meg a klímaberendezésen levő úgynevezett EER minősítést is. Ez az energiahatékonyságot jelöli. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a klímaberendezés. Általában 8- és 11,5 közötti besorolást kapnak a készülékek; ha nagyon meleg területen élünk, egy 10-es EER besorolású légkondicionáló ideális választás lehet. Azt is tudni kell azonban, hogy minél magasabb az EER-minősítés, annál drágább is a klímaberendezés.

A fentiek mellett klíma vásárlás előtt érdemes utánanézni a szűrőnek, a termosztátnak, megtekinteni a légkondicionáló házát és ventillátorát, hogy biztosak legyünk benne, kiválóan működik és jó szolgálatot tesz majd. Akad még néhány tipp, házi praktika amely megkönnyítheti a legjobb légkondicionáló kiválasztását. Egyik ilyen például a készülék súlya. Normális esetben nagyjából 40 kilót nyom egy, tehát segítséget igényel a felszerelése.

A cégek általában küldenek szerelőt, aki megfelelően felrakja és beindítja a készüléket. Ha egyedül akarjuk megcsinálni a felszerelést, érdemes meggondolunk, központi (centrális) vagy ablak alá, mellé helyezhető változatot választunk-e. Mindenesetre amennyiben magunk nem boldogulunk, mindenképp hívjunk hozzáértő szerelőt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.