Hogyan cseréljük a füves területet vadonatújra?

Nincs is annál nagyobb büszkeség otthonunkban, mint amikor azt tapasztaljuk, miénk a legeslegszebb füves terület az egész szomszédságban! Persze, fenntartani egy ilyet nem egyszerű, kellenek a pontos ismeretek hozzá…

Füves terület a kertben

Egy pompás füves terület szemet gyönyörködtető, a kert igazi dísze, s ha mások bepillantanak a kerítésen, ők is csodájára járnak. Persze, nem kérdés, hogy ehhez fontos a megfelelő gondozás. Sokszor kell küzdenünk vele, hiszen a gyomok minduntalan kitüremkednének a földből, a kártevők tönkreteszik a fű színét, sőt meg is betegedhet, ami bőven aláássa korábbi erőfeszítéseinket.

A gyepnek, amelyet az előző tulajdonos veszni hagyott, nem kis kihívás új lendületet adni, „rehabilitálni”. Sokszor jóval egyszerűbb a régi füves területet újra cserélni. Igen ám, de hogyan?

kerti fű

 A talaj összetételének lebontása

Mielőtt végiggondolnánk a füves terület teljes megújítását, tudnunk kell, hogy pontosan milyen talajjal is van dolgunk. Számos háztulajdonos nem tudja, milyen a földje és egy téves gondolat miatt rosszul kezdi el kezelni. Idővel sajnos a termőtalaj, úgymond, „elkopik” – különösen, ha az előző tulajdonos nem törődött vele – , ezért érdemes felcserélni minőségi komposzttal és remek termőfölddel, hogy az új füves területnek minden esélyt megadhassunk.

Vízelvezető szempontból is át kell gondolni a talaj összetételét – vagyis, hogy a föld, amelyet használunk, mennyire képes megtartani és elvezetni az esővizet. Megfelelő vízvisszatartásnak kell lennie, így a füves terület sosem lesz túl nyirkos vagy nedves.

A problémákat megelőzhetjük egy gyors talajteszttel. Számos talajrendezéssel foglalkozó cégtől kérhetünk ebben segítséget. Sokszor az is megoldás azonban, ha egyszerűen új fedőréteget készítünk a talajra, a már meglevőre és azzal dolgozunk.

füves terület

Érdemes a helyi füvet használni

Valószínűleg több ötletünk is van arra, milyen fű kerüljön a régi helyére, amikor eljön a választás ideje. Ám óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk ezzel kapcsolatban. Nyilván, különösen nagyobb területre, olyan füvet néznénk ki magunknak, amely kellően olcsó. Ám a gazdaságos választás sokszor igazi katasztrófát von maga után – ugyanis kiderül, hogy ebben a térségben ez a fajta nem nő jól. Az sem biztos, hogy bírja majd a helyi klímát és sok időre lesz szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon. Hiába foglalkozunk vele sokat, lehetséges, hogy a szép zöld füves terület pár napon belül sárgulni kezd.

Nem valószínű, hogy a helyileg termesztett fű sokkal többe kerül majd, ezért azt érdemes alkalmazni. Arra semmi szükség, hogy jelentős összeget költsünk a talaj „újra akklimatizálására”, ahogy arra sem, hogy nap mint nap figyeljük és szorgoskodjunk a gyep körül. A legjobb, ha a talajt „összehozzuk” a fűvel, azaz olyan földbe kerül a fű, amelyben jól növekszik majd.

Természetesen azt szeretnénk, ha a füves terület már az elején elkezdene szépen zöldellni. Képes legyen szilárd gyökereket növeszteni, amilyen gyorsan csak lehet. Ennek érdekében a lehető legerőteljesebb gyepet válasszuk, amilyet csak találunk – talán ez picit még hozzáad a végső árhoz, de megéri belefektetni.

Keressük az első osztályú csenkesz vagy kevert füvet, mely lehetőséget ad arra, hogy gyönyörű, buja füvezet alakuljon ki a kertünkben, amely rugalmas és ellenáll a rovarok, állatok „támadásának”, sőt a nem ideális időjárási körülmények sem okoznak benne kárt.

Ha kellő figyelmet fordítunk ezekre a kritikus részletekre, nem kell majd aggódnunk a gyep miatt, amikor magunk hozzuk létre vadonatúj füves kertünket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.