Hogy takarékoskodhatunk a légkondival?

Ha már egyszer beszereltettük, nem árt, ha tudjuk, hogyan használjuk a leggazdaságosabban. Már csak a környezetvédelem érdekében is!

Nemcsak a számláink összege, a környezetvédelem miatt sem árt gazdálkodni az energiával. Nyáron ez könnyebben is megy. Ám van egy készülék a lakásban, ami nélkül a legnagyobb hőségben alig tudunk gondolkodni – de szintén lehet vele takarékoskodni. Ez a légkondicionáló. Nagy melegek idején a háztartásban teljes energiafelhasználásunk 40-50 százaléka a légkondicionálónak köszönhető. Ha 24 órában „járatjuk” a készüléket, annak különösen borsos ára lehet. Vajon jobb lenne, ha nem is használnánk klímaberendezést? Nem igazán. Ellenben ha hatékonyan használjuk, az alábbi energiatakarékossági tippek figyelembevételével, mindjárt másként fest majd a helyzet.

Hogyan takarékoskodjunk a légkondicionálóval?

Bizonyosodjunk meg előszöris arról, hogy klímaberendezésünk jó állapotban van! Egy megfelelően karbantartott légkondicionálónak ugyanis nem szabadna problémát okoznia, és jelentősen leviheti a számlánk összegét. Szűrőjét havi egyszer érdemes ellenőrizni, és tisztítani, amikor szükséges. Ha észrevesszük, hogy a hűtés nem az igazi, nézessük meg szakemberrel, derüljön ki, mi a gond a klímaberendezéssel. Nagyon fontos a légkondicionáló tisztítása. Bármi hátráltatja a gépet a működésében, ne hagyjuk annyiban!

ablak_12

Minden alkatrész legyen rendben!

Ha már 5-10 éve használunk egy légkondícionáló készüléket, ideje újat beszerezni. Főleg, hogy ma már energiatakarékosabbak is vannak, melyek energiafogyasztásunkat akár 40 százalékkal is csökkenthetik. Kérjük az eladó segítségét a különösen energiatakarékos készülékek kiválasztásánál! Takarítsunk meg pénzt, ha lehet, és ügyeljünk a környezetvédelemre.

Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a termosztát hatékony! A termosztát megfelelő beállítása döntő szerepet játszik a hatékonyságban, és a legmegfelelőbb hűtést biztosítja. Szakértők szerint a lehető legmagasabb beállítás a legjobb megoldás, ami számunkra még kellemes környezetet ad.

A cél azonban lényegében az, hogy minimalizáljuk a különbséget a kinti és a benti hőmérséklet között – ez egyszerű és hatékony energiatakarékossági tipp, mely segít csökkenteni költségeinket 6-8 százalékkal. Ha elhagyjuk otthonunkat, kapcsoljuk ki a klímaberendezést, és győződjünk meg róla, hogy beállítása kissé magasabb az átlagosnál. Ne állítsuk alacsonyabbra a teljesítményt, amikor elindítjuk a légkondicionálót, és óvakodjunk attól, hogy egy hőt adó lámpa a klímaberendezés közelében legyen elhelyezve.

ablak

Csökkentsük minimálisra a levegő „kiszökésének” esélyét!

Mindenki tudjon róla, hogy amikor működik a légkondicionáló, az ablakokat és az ajtókat csukva kell tartani! Meglepő, de kevés ember tartja be ezt ez egyértelmű szabályt. Ha rendszeresen nyitva hagyjuk az ablakot, vagy úgy felejtjük az ajtót, késleltetjük a hűtési folyamatot, a hatékonyságról nem is szólva. A hideg levegő kimegy, a meleg pedig bejön. Ez aztán minden, csak nem energiatakarékosság, no meg környezetvédelem! Ne működtessünk az elektromos dolgokat szükségtelenül, ami csökkenti a klímaberendezés hatását, és figyeljük meg, milyen réseken távozhat a hideg levegő – ezeket tömítsük!

Előzzük meg a közvetlen napsütést!

Ha azt szeretnénk, hogy a légkondicionálást még a természetes körülményekkel is segítsük és csökkentsük az energiafelhasználást, ennek legegyszerűbb módja, ha előre megteremtjük a körülményeket – legyen eleve hűvösebb a lakásban, a házban.

Nyáron kora reggel szellőztessünk, engedjük be a friss, hűvös levegőt, majd zárjuk be az ablakokat, az ajtót, és sötétítsünk be a helyiségekben. Ezzel máris hatalmas lépést tettünk azért, hogy kevesebb légkondicionálásra legyen szükség, mert a hideget (amennyire lehet) természetes módszerekkel is őrizzük. (A jótékony árnyékolásban egyébként az ablakok előtti fák is segítenek). Este, amikor a levegő lehűl odakint, ismét kinyithatjuk az ablakokat és felhúzhatjuk a redőnyt, elhúzhatjuk a sötétítőt. A közvetlen napsütésnek kitett klímaberendezés legalább 5 százalékkal több energiát használ, mint amelyik hűvösebb körülmények között működik.

Ne generáljunk túl nagy hőt a lakásban – ha csak lehet, ne égessük túl soká a villanyokat, minden hőt árasztó eszközt, így a vasalót is csak szükséges ideig használjuk. Délután különösen keveset alkalmazzuk őket, amikor a légkondicionáló többet van bekapcsolva.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.