Hogy a karácsony ne legyen rémálom: így vigyázzunk magunkra!

Az ünnepi időszak bizony nem mindig alakul a legjobban, ha nem ügyelünk az előkészületeknél a testi épségünkre. Hogyan védjük meg magunkat a karácsonykor jellemző balesetekkel szemben?

A karácsony és újév közötti napokban kétségtelenül sok ember fordulhat meg otthonunkban – már csak emiatt sem zárható ki, hogy előfordulnak balesetek. Bár, ami határozottan jó benne: többen ügyelhetnek is a gyermekekre. Több szem többet lát és előre lehet sejteni, miből adódhatnak problémák. Ám hogy az esetleges baleseteket mindenképp elkerüljük, tegyük meg az óvintézkedéseket már a karácsony kezdetén!

1.Győződjünk meg róla, hogy a gyermeknek szánt ajándék valóban az ő korához illő és a szabványoknak megfelelő. Az olyan játékokhoz, melyekhez szükséges, vásároljunk elemet. Így biztosan nem kell a szén-monoxid érzékelőből kiszedni azt, hogy a gyerek végre elkezdhessen az újdonsággal játszani!

karácsonyi dekoráció2

2.Jól figyeljük meg, nincsenek-e a játékhoz olyan apró tartozékok, melyeket a gyermek lenyelhet, beleértve azokat is, melyek leestek a játékról, például gomb nagyságú elem vagy egy kipukkadt lufi.

3.A dekorációt, a képeslapokat mindig tartsuk távol a tűztől, a melegítő eszközöktől, lámpáktól! Ne hagyjuk őrizetlenül a gyertyákat, oltsuk el őket, mielőtt elhagyjuk a helyiséget. Ne tegyünk gyertyákat a karácsonyfára!

4.Amennyiben régebbi karácsonyfaégőink vannak, fontoljuk meg az újabbak vásárlását, melyek már sokkal biztonságosabbak. A karácsonyfa fényeket ne kapcsoljuk fel, amíg dekoráljuk a fát és ne engedjük a gyermekeket játszani vele (még lenyelhetnek egy apró égőt). Ha elhagyjuk a házat vagy aludni térünk, mindenképp kapcsoljuk le az égőket.

5.Ne feledjük, hogy a karácsonyi díszek nem játékok, még ha hasonlítanak is rájuk! Lehetőleg tegyük őket magasabbra, hogy ne érjék el a gyerekek.

díszgömb

6.Adjunk magunknak elegendő időt a felkészülésre, mert a kapkodásból csak balesetek származnak: a forró víz, a forró zsír, az éles kés mind veszélyforrás lehet. A kiömlött dolgokat töröljük fel gyorsan, nehogy valaki elcsúszhasson rajta!

7.Az ajándékok bontásához érdemes már előre kikészíteni ollót, így nem kell kés után nyúlni, de egy kis csavarozó szerkentyű sem árt, amivel a játékokat segíthetünk összeállítani.

8.A lógó kábelekkel, vezetékekkel legyünk óvatosak, amikor csatlakoztatni akarunk egy új technikai eszközt az áramhoz. Mindig olvassuk el figyelmesen a használati utasításokat!

karácsony

9.Az esések a leggyakoribb balesetek közé tartoznak. Vagyis csökkentsük lehetőség szerint minimálisra a rendetlenséget, hogy ne lehessen miben elesni. A lépcsők a házban legyenek megvilágítva, nem csúszós papucsban közlekedjünk rajtuk!

10.Végül, de nem utolsósorban: ittasan ne vezessünk és a hosszabb utazásokat úgy szervezzük meg, hogy legyen módunk pihenni előttük!

Búcsú Adrienn

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.