Ha vágysz valami újra: bájos húsvéti kenyér olasz módra!

A húsvéti készülődés közepette olykor felmerül bennünk a kérdés, milyen újdonsággal dobhatnánk fel idén a dekorációt vagy a menüt. Nos, a kettő egyben megvalósítható az olasz húsvéti kenyérrel!

Íme egy ínycsiklandó ennivaló, amely dekorációként is kiválóan megállja a helyét! Kerek, fonott, csalogatóan aranybarna felső résszel, középen pedig egy mutatós, pasztell színű húsvéti tojással!

A hagyományos olasz húsvéti kenyér esetében a színes tojások általában a kenyér köré kerülnek a tálra. Ám üdítően újszerű és remekül mutat, ha a kenyérkén keletkezett lyukba illesztjük őket.

Elkészítése során az első lépés valóban a tojások befestése, ízlés szerint. Az olasz húsvéti kenyér megsütése pedig csupán 20 perc – no igen, a kialakítása azért egy kicsit több időt vesz igénybe.

Olasz húsvéti kenyér – hozzávalók:

1 csomag élesztő (2 és ¼ teáskanálnyi); 1 és ¼ csésze meleg tej; csipetnyi só; 1/3 csésze szobahőmérsékletű vaj; 2 tojás, enyhén felverve; ½ csésze cukor; 3 és fél-4 és fél csésze liszt; 1 tojás egy teáskanál vízzel felverve; 6 befestett, még meg nem főtt húsvéti tojás (ami majd megfő a sütőben). Tetszés szerinti díszítés szórható a tetejére (színes, ehető dekoráció).

Húsvétkor is bőven van kínálat, de lássuk, miből szokás válogatni. A kedvencek közé tartoznak a sonkás, tojásos, zöldséges, könnyed fogások is. ezek határozottan nem böjt alkalmával fogyasztandóak. 

Böjt végeztével – Húsvéti ételek az asztalon 2.rész

Keverjük össze az élesztőt, a tejet, a sót, vajat, tojásokat és a cukrot egy nagyobb méretű tálban. Adjunk hozzá 2 csésze lisztet és verjük fel az egészet, míg lágy lesz – mixerrel könnyebb. Alacsony sebességen kevergessük lassan, és adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta forma ki nem alakul. A dagasztókarral – vagy kézi dagasztással – alacsony sebességen dagasszuk a tésztát, míg rugalmas és sima nem lesz. Adjunk hozzá még lisztet, ha szükséges, ne ragadjon. A dagasztást érdemes belisztezett munkafelületen végezni, ha kézzel dolgozunk.

A tésztát rakjuk egy kiolajozott tálba, megfordítva mindkét oldalára. Majd fedjük be szorosan egy műanyag fedővel, és hagyjuk meleg helyen kelni, míg duplájára nem nő a mérete – kb. 1 óra alatt.

Fektessünk egy nagyméretű sütőlapra vagy sütő alkalmatosságba pergamen papírt vagy szilikon bélést. A tésztát válasszuk 12 egyenlő méretű részre, és készítsünk fonást („copfot”) belőlük! Két vékonyabb tésztából készül a fonás.

Az így kialakult, kör alakú húsvéti kenyereket fektessük a már kikészített sütőlapra. Majd ismét fedjük be őket egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni – kicsit több mint 1 órát, így még nagyobbra kelnek majd.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Az olasz húsvéti kenyerek kenegessük meg felvert tojásba mártott ecsettel. Ha kész, szórjuk meg a választott dekorációval. Majd a végén illesszük a festett tojást minden egyes kenyérke közepébe. 20-25 percig süssük a kenyereket a sütőben, míg aranybarnára nem sülnek és hagyjuk meghűlni a már kinyitott sütő rácsán.

Szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A tojások megehetők összetörve, illetve a kenyeret beléjük mártogatva. De ha pár órán belül nem esszük meg őket, érdemesebb kihagyni az elfogyasztásukat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.