Gyorsan, hatékonyan! – 12 takarító trükk, melyet muszáj lekoppintanunk!

Hogyan lehetnénk gyorsan és hatékonyan a felmosás, portörlés, folteltávolítás bajnokai? Anda Tanaka valójában művész, aki mellesleg tökélyre fejlesztette a takarítást és szívesen megosztja a tippjeit másokkal is.

Az Egyesült Államokban élő, Minneapolis-i művész, Anda Tanaka nemcsak művészetével hódít. Takarítási trükkjeivel olyannyira elnyerte ismerősei tetszését, hogy aztán közkinccsé is tette azokat a biztatásukra. Mint fogalmaz, egy nagyon tiszta házban nőtt fel és teljesen ráállt arra, hogy tökélyre fejlessze a takarítást, pár éve céget is létrehozott Two Bettys (két Betti) néven.

De milyen szokásokat vet be Anda, amelyek a hatékonyságban és a gyorsaságban segítik őt? Lássuk!

1.Mindig tetőtől-talpig takarít

Egy nagyobb takarításnál a padló legyen az utolsó – ajánlja Anda Tanaka. Így nem kerül rá a por és a kosz semmire, amit már letakarítottunk.

2.Néhány furcsa eszköz, ami tagadhatatlanul hasznos

Takarító készletében Tanaka olyasmit is tart, ami elsőre meglepő lehet, ám igen nagy hasznát veszi ezeknek. Mosható pelenkát például, amellyel áttörli a gránit munkalapokat, a tükröt, az ablakot, és segít abban is, hogy kevesebb papírtörlőt használjunk.

A mikroszálas rongyokat is nagyon kedveli, de inkább azokat vásárolja, amelyek az autós részlegen találhatók. „Sokkal olcsóbbak, mint amelyeket a háztartásin árulnak” – mondja.

De van itt más is: a jól tapadó, gumis ablakmosó tökéletesen használható a munkalapok vagy a koszos lépcsők takarítására, a kisebb sarkokba is behatol. A műanyag, serpenyőben ragadt maradékok lekaparására alkalmas spatulával pedig a padlóra ragadt dolgokat is le lehet szedni. Megóvja az ujjainkat.

takarítás

3.Összefogja a vezetékeket

Az elektromos vezetékek valóságos por- és koszgyűjtők. Tanaka szépen összefogja őket kábelkötegelővel, így együtt képes őket megemelni, kiporszívózni alattuk vagy végigsimítani őket a porronggyal.

4.Akasztókat használ

Anda Tanaka a horgok, akasztók híve, szerinte ezek segítségével sokkal hatékonyabban lehet rendszerezni dolgokat, mint ha ládákba, dobozokba tennénk őket.

5.A zuhanyzót mindig gumis ablaktörlővel takarítja

Olyan szárazan kell tartani a fürdőt, amennyire csak lehet, így távol tartjuk a penészt és a szappanlerakódást. „Még a zuhanyzófüggönyöket is gumibetétes törlővel takarítom, sőt végigmegyek vele a zuhanyzókabin szélén is.”

6.Hanyagolja a hajlakkot

A por nagyon szereti a hajlakkot – ezért Anda Tanaka inkább kültérben használja azt, vagy kifelé permetezi a fürdőből.

7.Csak házi papucsban jár a lakásban

Nagyon sokat segít a piszok kívül tartásában, ha beltérben csak a benti papucsokat használjuk. Télen a szőrmés papucs, nyáron a lábujjközes papucs tökéletes.

takaritas2

8.A főzés közbeni szabad percekben kezdi a takarítást

„Szeretek úgy leülni a vacsorához, hogy csupán a tányért kell majd még elmosni” – fogalmaz Anda. Nem vesztegeti az idejét azzal, hogy a konyhában várja, míg felforr a víz. Míg az étel fő, elkezdi letörölni a munkafelületeket, leöblíti az eszközöket, az étel hozzávalóit a helyükre rakja.

9.A foltokat azonnal kezeli

Minél tovább maradnak ugyanis a foltok a helyükön, annál nehezebb őket eltávolítani. Töröljük le rögtön a kifolyt-, dörzsöljük meg a leragadt dolgokat. Ruha esetén mossuk elő az anyagot, vagy spricceljünk rá folteltávolítót. Akár napokkal azelőtt, hogy a mosást beraknánk a mosógépbe.

10.A rendetlenséget is lehet rendben tartani

„Ne értékeljük le a legkisebb feladatot – vallja Anda Tanaka. – Így például hajtogassuk össze szépen a takarót, rendezzük egymás alá a magazinokat, rendszerezzük e-mailjeinket. Így a helyszín akkor is rendezettebbnek tűnik, ha nincs időnk egy teljes takarításra.”

takaritas3

11.Takarítsunk egy kicsit minden nap

Az emberek hajlamosak megrekedni részletekben, de jobb a teljes képet nézni – fogalmaz Tanaka, aki minden nap 15 percet tölt a rendezkedéssel, a munkafelületek letörlésével és egyéb, kisebb feladatok elvégzésével, mely javítja a mentális jólétet is – a nagyobb takarítást pedig jelentősen könnyíti.

12.Takarítás közben hallgassunk valamit

A rendrakás és a takarítás sokkal jobb hangulatban telik, ha közben nekünk tetsző zenét hallgatunk, valamilyen rádióműsort, esetleg meditatív dallamokat. Egy edzéshez illő zene még jobb, mert még egy kis gyorsaságra is sarkall!

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

képek: goodhausekeeping.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás