Gyógyító gyümölcsök: eper

Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetre?

Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!

A legjobb terméshozam érdekében a földiepernek közvetlen, teljes napfényre van szüksége. Kora tavasszal virágzik, ezért ne ültessük mélyen fekvő helyre vagy magas fák alá, ahol a hideg levegő beszorul.

Így termesszünk földiepret

Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

eper1

Foto:123rf.com

 

Az eper gyógyhatásai:

  • szépít,
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
  • kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
  • vesebántalmak esetén,
  • a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
  • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
  • a pattanásos bőr kezelésére,
  • csökkenti a szívbetegségek,
  • a kötőszöveti gyulladások,
  • az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Eperkúra az egészségünkért


földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak” – mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

 

eper 2

Foto:123rf.com

Ha nyersen fogyasztjuk az epret..


Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

 

epertál

 

Sülve-főve


Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk!

 

1. Zabpelyhes epersaláta


Hozzávalók:

  • 15 dkg eper
  • 2 evőkanál zabpehely
  • fahéj
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • vanília rúd

A zabpelyhes epersaláta elkészítése:


A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet.

————————————————————————–

2. Epres müzli


Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 14 dkg müzlikeverék
  • 5 dkg méz
  • 2,5 dl tejföl
  • egy citrom leve
  • 2,5 dl sovány tej
  • 6 dkg dió
  • pisztácia

Az epres müzli elkészítése:


A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával.

————————————————————————–

3. Hideg eperleves


Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 50 dkg eper
  • 5 dl tej
  • méz

A hideg eperleves elkészítése:


Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted.

Forrás: edenkert.hu