Gyertyafényes hangulat

Elég egy gyertyaláng, s máris meghittebb hangulat költözik a szobába. A ma oly divatos gyertyák remek ajándékok is, de azért vigyázni sem árt velük!

Régebben főként az ünnepek tartozékai voltak a különböző nagyságú és formájú gyertyák, manapság azonban reneszánszukat élik: szinte minden alkalomra elővesszük őket, legyen szó romantikázásról, baráti társalgásról, vagy relaxálásról.

Hogy miért olyan divatosak ma a gyertyák?

Jó érzés a kinti, rohanó világból elbújni otthon a kedvenc sarkunkba, meggyújtani egy illatos gyertyát és kicsit elmélkedni a nap eseményein. A gyertyafény meghitt hangulatot teremt, megnyugtat és segít ellazulni. Ideális relaxáláshoz: az úszómécseseket például, a kádban sem kell nélkülöznünk!

Egy randi, egy baráti beszélgetés sokkal emlékezetesebb maradhat a gyertyafényes asztalnál, arról nem is beszélve, hogy romantikus hangulatba hoz; nem véletlenül tesz elénk az a pincér egy imbolygó lángú gyertyát.

karacsonyi gyertya

Ez a hasznos, viaszból és faggyúból készült eszköz már egy évezrede az ember elmaradhatatlan társa. A régi időkben elképzelhetetlen volt az élet nélküle sötétedés után. Az ókorban még olajmécsek világítottak esténként, a ma használatos gyertya az ókeresztény világ találmánya.

A középkorban nem csak szappant főztek az asszonyok, a zsiradékból gyertyát is készítettek. A gyertyakészítés alkalmait pedig népi mulatságok, nemzedékeken átívelő népszokások követték: például, a ,“gyertyatánc”, vagy ,”menyasszonyfektető”, melynek lényege, hogy a menyasszonytánc vége felé a vendégek kezében lévő égő gyertyákat a vőlegény elfújja, és a sötétben kilopja a párját a mulatozók közül.

gyertya

Jóval később terjedt el a gyertyaöntés, mint piacosabb technológia. A mai ipar- és népművészek hasonló módon készítik szemet gyönyörködtető formájú és színű díszgyertyáikat, az olcsóbb gyertyák alapanyaga azonban már nem méhviasz vagy faggyú, hanem paraffin vagy sztearin.

Gyertyát otthon is készíthetünk!

Napjainkban a gyertya az egyik legdivatosabb ajándék is, amellyel többnyire telibe találunk, hiszen sokan örülnek neki, ráadásul házilag is elkészíthető. A hozzávalókat kreatív boltban érdemes megvenni. Lehet kapni téglalap, kúp és henger alakú formákat, de van változatos formákkal teli műanyag szett is.

Az elkészítéshez gyertyaviasz, gyertyaöntő forma, viaszlap, kanóc, gyertyaillat és két edény szükséges, amelyek egymásba illeszkednek. A formába vágjuk a kanócot, akkorát, hogy legfeljebb 2 cm-rel lógjon túl a formán!

A forma alján levő lyukat tömjük ki gyurmával! A nagyobbik lábosba víz kerül, a másikba a viasz, amelyet lassú tűzön folyékonyra olvasztunk. A viaszlapokat helyezzük a formába! Öntsük a felolvadt viaszt a formába, de várjuk meg, hogy kissé hűljön, mert a forma deformálódhat! Nagyjából fél napot hagyjuk szikkadni, utána magától kicsúszik a formából. Illatcseppeket is tehetünk a felolvasztott viaszba!

gyertyak

Bár a gyertya nagyon hangulatos kiegészítője lehet otthonunknak, arra mindig ügyeljünk, hogy ne tartsuk gyúlékony, könnyen lángra kapó dolgok szomszédságában! Ha gyertyát gyújtunk, időnként szellőztessünk is, és persze ne hagyjuk a lángot őrizetlenül!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.