Gyermekbarát konyha – előzzük meg a baleseteket olcsón!

A konyha az egyik legizgalmasabb, ám egyben a legveszélyesebb terület a kisgyermekek számára, az anyukáknak pedig egyenesen rémálmaik vannak tőle. Hogyan védhetjük ki a baleseteket?

Számos elméletet lehetne felállítani, vajon miért izgalmasabb a konyha, mint a lakás bármely más pontja. Talán mert anyu ott annyi izgalmas dolgot művel, de az is lehet, hogy ott csupa csillogó, csörgő-zörgő dolog van, és a gombok is szinte csábítanak a tekergetésre, nyomkodásra.

Az okoktól függetlenül viszont az biztos, hogy bármennyire is izgalmas ez a helyiség, jó lenne még azelőtt tenni valamit a biztonságért, mielőtt a gyermek saját bőrén tapasztalja meg, hogy a tűzhely és a rajta készülő étel forró, a kés éles, a fiókok pedig “harapnak”.

biztonsag-Gyermekbarát konyha

A szóbeli figyelmeztetés hasznos, de nem feltétlenül elegendő, ezért a szülőknek itt minden másnál jobban kell gondoskodniuk a megfelelő védőeszközökről. Azt már szinte nem is kell mondani, hogy a sarok- és élvédőknek fontos szerepe van, de mire figyeljünk ezen kívül?

Ha teheti, cserélje le a hagyományos gázégős tűzhelyet vagy főzőlapot indukciós főzőlapra, ahol a főzőlap nem melegszik, a hő az edény belsejében keletkezik. Ha ez nem megoldható (és ez a gyakoribb), szereljen fel a tűzhely szélére védőperemet, így a kisgyermek nem éri el sem a főzőfelületet, sem a forró levessel teli fazekat nem tudja magára rántani. A sütő ajtajára szereljen gyerekbiztos zárat, így nem fogja játékból kinyitni az ajtót és belenézni működés közben.

biztonsag2-Gyermekbarát konyha

Hasonló “gyerekzár” kapható a szekrényajtókra és a fiókokra is, így máris minimálisra csökkentettük a becsípett ujjak előfordulásának esélyét. Azt talán szintén felesleges külön hangsúlyozni, hogy bár nagyon mutatós az üvegajtó egy-egy konyhabútoron, gyerekes lakásban néhány évig érdemes lemondani róla.

Fokozottan ügyeljen arra, hogy a háztartási gépek sose maradjanak bedugva, és főleg ne legyenek elérhetőek a gyerekek számára. A mixer, a kenyérvágó, de még a kenyérpirító is rendkívüli kockázatot jelent. Hogy a konnektorok “üres” állapotban se legyenek veszélyesek, szerezzen be műanyag konnektordugót, persze a legbiztosabb megoldás, ha ezek eleve olyan magasságban vannak, hogy a gyerek ne érje fel.

biztonsag fürdőszoba-gyermekbarát

Számos lakásban a tisztítószereket és egyéb vegyszereket a mosogató alatti szekrényben tárolják, ezért arról se feledkezzen meg, hogy ezt a szekrényt is zárva tartsa, vagy legalább egy gyermek által kinyithatatlan biztonsági zárral lássa el. Ugyanilyen gondossággal járjon el a gyógyszerekkel és az olyan fűszerekkel, amelyek túl erősek a lurkó számára.

Ami pedig ritkán jut eszünkbe, mégis a fentiekkel azonos helyen áll a fontossági sorrendben, az a terítő kérdése. A lelógó anyag szinte hívogatja a gyereket: “húzz meg”, ezért az a legjobb, ha kisgyerek jelenlétében az asztalt nem terítővel díszítjük, hanem az asztalperemen nem túllógó, ám dekoratív tányéralátétekkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.