Grillezés a kertben!

A grillezés gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának természetesen ezerféle módja van. A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek.

Vagy választhatjuk a kerti grillezést is.

De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tűzön grillezett étel az egészségesebb? Szabad tűzön sütni magával az emberiséggel egyidős tevékenység.

A hússzeleteket például legtöbbször faszénen készítjük. Kellően magas hőmérsékleten hosszú ideig sütjük. A sovány hússzeletek nem csak alacsony zsírtartalmuk miatt egészségesebbek, hanem könnyebben elkészíthetőek is. Amellett, hogy soványabb húsokat használunk, nem árt odafigyelni a szeletek vastagságára is, ugyanis ha túl vastag nem sült át. Fontos, hogy a sütés során villa helyett lapátkanállal fordítsuk meg a húsokat, így lédús marad, nem szárad ki. Ha mindezt figyelembe vesszük, jól átsült ízletes húsokat készíthetünk.

Ahhoz, hogy jól átsüljön a hús, de ne égjen meg néhány szabályt kell csak betartani. Ne süssünk lángon, mert az étel megég, viszont belülről nyers marad. A sütés megkezdése előtt legalább 30 perccel gyújtsuk be a faszenet. Várjuk meg míg a szén elkezd izzani, parázslani. Így, mire hozzáfogunk az ételek elkészítéséhez, éppen megfelelő hőfok keletkezik a sütéshez. Ízletesebb és zamatosabb lesz a hús, ha nem a mélyhűtőből, hanem még frissen a hentestől kerül a rácsokra.

Az egészséges táplálkozás érdekében a jobban átsült húsok mellé célszerű zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztani. Magyarországon a legtöbben zsírban sütnek. Ez nem éppen a legjobb megoldás. Ettől valamelyest egészségesebb az olaj. De egyes családoknál sajnos bevett szokássá vált az, hogy egy adag olajban sütik ki az összes ételt.

grillezés

A szabadban grillezett ételeknél a következő tanácsokat érdemes még megfogadni:

Szaftosabb lesz a hús, ha alufóliában rakjuk a grillsütőbe, és tetejére sűrűn bevagdalt szalonnát teszünk. A sütés előtt 2-3 nappal pácoljuk be a húsokat, ezzel még zamatosabb falatokat készíthetünk. A hús puhítására ne használjunk fűszer-sót, mert megkeményedik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.