Fűszer trükkök a konyhában!

A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.

A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét.

A meghámozott vöröshagymát felhasználás előtt öblítsük le, mert így kevésbé csípi majd a szemünket. A foghagymát mindig csak a kihűlt rántásba tegyük, mert a forró zsiradékban az illóolaj tartalmát elveszti, és íztelenné válik.

A friss petrezselyem enyhíti a foghagyma erős szagát. A pirospaprika a hevítés hatására keserűvé válik, és elveszti szép piros színét is, ezért csak a sütés vagy a főzés végén tegyük bele az ételbe. A paprika csak zsírban oldódik, vízben elkeverve szemcsés marad.

fúszer

Amikor újhagymát veszünk, nézzük, meg hogy a végén ne legyen vastag gyökérzet, mert akkor az már egy öreg hagyma. A főtt vagy sült húsoknál a metélőhagymát csak a főzés vagy sütés végén adjuk az ételhez, mert csak így adja ki zsenge és finom aromáját.

A babér nem csak finom ízt ad az ételnek, hanem segít az emésztésben is, de csak 15 percig hagyjuk az ételbe, mert különben kesernyésé válik az íze. A zellert a főzés végén dobjuk ki az ételből, mert elronthatja az étel ízét.

A reszelt torma csípőségét csökkenthetjük, ha szárazon egy lábosban kicsit átmelegítjük, de vizet ne adjunk hozzá. A tormát reszelés után azonnal használjuk fel, mert a levegőn bebarnul.

friss fűszerek

A gombákat sokféleképp felhasználhatjuk pl.: szárítva, savanyítva, vagy porrá őrölve, akár sűrítménynek, akár fűszernek. A gombát mindig folyóvízben mossuk meg soha ne álló vízben áztassuk.

A szárított fűszereket mindig légmentes lezárt üvegben tároljuk, különben elveszti aromáját. A tárolási idő maximum: 6-8 hónap, utána már ne használjuk fel. A fűszereket külön-külön dobozban tároljuk, kivéve a fűszerkeverékeket. A fűszertartókat soha ne tároljuk a gáztűzhely felett, mert a hő és a meleg miatt romlik a minőségük.

A fűszereket akár jégkocka tartóban is tárolhatjuk, szórjuk bele a friss felaprított fűszert a jégkockatartó rekeszébe, engedjük fel vízzel, és fagyasszuk le. A kakukkfű segít az emésztésben, és gyomorerősítő hatása is van, de legyünk mértékletesek a használatánál, mert az íze könnyen elviheti az étel eredeti jellegét.

fűszer szárítása

Ha a rántásba köménymagot teszünk, hagyjuk addig sülni, amíg pattogni nem kezd, mert csak így érvényesül az aromája. Fanyar érdekes íze miatt nem érdemes más fűszerekkel együtt használni. A szerecsendióból mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük bele az ételbe, de csak a főzés vagy a sütés legvégén.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.