Fűszer, ami aranyárban van

A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon.

A sáfrány ára

A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Minden elültetett hagyma 4-5 virágot hoz. 5 kg friss vagy 1 kg szárított sáfrányhoz hozzávetőlegesen 70-80 ezer virágra van szükség.

Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni és az időpontra is figyelni kell. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany.

A gyengébb minőséget képviselő fűszer grammja néhány dollárba kerül, de a jobb minőségű termés kilogrammjáért átlagosan 2-15 ezer dollárt is elkérhetnek a piacon.

Hogyan használjuk a sáfrányt?

A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. A sáfrányos szeklicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk.

Foto:123rf.com

Sáfrány gyógyhatásai

A sáfrány több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz, főként terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevője is van, amelyek közül számos karotinoid, mint pl. a zeaxantin, likopin, valamint az alfa és béta karotinoidok.

Krocetin

csökkenti a koleszterinszintet, növeli a vér oxigénszintjét, megnövelik a vér áramlását a retinában és az érhártyában, gyökfogó aktivitás, antioxidáns hatás, elnyomja a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását, szorongáscsökkentő, a sárga színt adja

Safranal

stimulálja az agyat, szerotonin termelésre serkenti, csökkenti a köhögési ingert, gyökfogó aktivitása, antioxidáns hatása

Glikozid picrocrocin

ízesítő hatás

Karotinoidok

antioxidáns aktivitásúak, képesek kivédeni a szabadgyökök DNS-károsító hatását

További összetevők

  • picrocrocin
  • 2-hidroxi-4,4,6trimethyl-2,5-ciklohexadién-1-on
  • picrocrocin
  • tiamin (B1)
  • riboflavin (B2)
  • flavonoidok
  • zsíros olaj
  • kalciumsók
  • foszfor

Foto:123rf.com

A sáfrányos receptek

A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. Hogy hogyan? A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azonnal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

Figyelem: Nagyon ügyeljen arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.