Felszámolják a világ "legmagasabb" nyomornegyedét

Kiürítenek egy 45 emeletes caracasi felhőkarcolót, amelyet a világ legmagasabb nyomornegyedeként emlegetnek.

A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint 2000 fedél nélküli család. Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik átA venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt.

A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket.

A furcsa, “függőleges” szegénynegyedben olyan sajátos, jól működő közösség alakult ki, hogy egy róla szóló kiállítás 2012-ben díjat nyert a velencei biennálén. Az emblematikussá vált épületben forgatták a Homeland című amerikai tv-filmsorozat egyik epizódját is, amelyben épp itt fogják el a feltétezett terroristát, Nicholas Brodyt.Bár Venezuela harmadik legmagasabb épületét hajdan sokan a bűnözés melegágyának és az ingatlanfoglalások szimbólumának tartották – a rendőrség gyakran razziázott itt emberrablások elkövetői után kutatva -, a házfoglalók szerint a Dávid-torony biztonságos menedék volt a hagyományos – és veszélyes – szegénynegyedekhez képest, és valósággal mintaközösségként működött.

venezuelai felhokacolo

A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – “a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható”. Az elmúlt években többen is szörnyet haltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. 

A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök eheti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről. 

Maduro elnök Nagy-Caracas átalakításáért felelős államminisztere, Ernesto Villegas az épület lebontására hajlik, mert a Hugo Chávez baloldali elnök kormányzását (1999-2013) megelőző “burzsoá” korszak szimbólumát látja benne. 
Hírügynökségi jelentések szerint a lakók elköltöztetése incidensek nélkül zajlik, miután a hatóságok jól előkészítették a kitelepítést, s az emberek bíznak abban, hogy szociális lakást kapnak az államtól. Az első hétre 160 család kiköltöztetését vették tervbe. Venezuelában az elmúlt három évben rekordszámú, 600 ezer szociális lakást építettek egy, még a néhai Chávez elnök által indított program részeként.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.