Építkezzünk öko-san!

Az egyre inkább gyorsuló világ és a tavalyi évben megjelenő koronavírus hatására, sokkal több időt töltünk el az otthonunkban.

Ezért nagyon fontos, hogy ingatlanunk egészséges, kiegyensúlyozott otthon legyen. Ennek az alapjait jobb, ha a már tervező asztalon fekvő alaprajz elkészítése kezdetén meghatározzuk.

 

Egészséges otthon, na de hogyan?

Habár a hazai építőipar jelentős része még mindig elavult gondolkodásmóddal és gyakorlattal rendelkezik, ma már a technológiai újítások egyre nagyobb teret nyernek. Az okos otthonok esetében széles spektrumú megoldások teszik lehetővé a befektetők számára, hogy leendő ingatlanukat sokkal egészségesebbé tegyék, de ne csak önmagukra, hanem Földünkre nézve is.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen is egy egészséges otthon?

Egy ilyen típusú ingatlan főbb jellemzője, hogy minél sokrétűbben és jobban tárolja, majd használja fel a természetes energiát, mindemellett teljes mértékig leredukálja a környezetre káros anyagok kibocsátását. Egy igazán egészséges otthon felhasználja a víz, szél, napenergiát és az energiafogyasztás jelentős hányadát. A cikk elkövetkezendő részében néhány útmutatóval szolgálunk azok számára, akik kíváncsiak arra, mire kell odafigyeli az építkezések során.

 

A lakóingatlanokban megjelenő káros anyagok

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy mérjük fel, járjunk utána, hogy melyek azok a káros anyagok amelyek a leggyakrabban megjelenhetnek az otthonainkban és ezáltal nagymértékben rombolhatják az egészségünket. Így figyelmünket teljes mértékig arra tudjuk összpontosítani, hogy már az építkezés kezdetekor olyan anyagokat, építési módszereket alkalmazzunk, amelyekkel nagy százalékban elkerülhetjük az ilyen egészségkársító anyagok jelenlétét.

Business photo created by jcomp – www.freepik.com

A lélegző otthon

Ne a szó szoros értelmébe vegyük ezt a kifejezést. A lélegező otthon egy olyan zárt tér, melynek a beltéri levegőjének minősége kiváló. Kis mértékben sem terheli meg az emberi szervezetet, ezáltal nem fokozza a ma már sajnos igen gyakori allergiás válaszreakciókat. Nagyon fontos szem előtt tartani a lakóhelyünk adott környezeti tényezőit is, mint például hogy mennyire nedves a levegő páratartalma, átlagosan mennyi a napsütéses órák száma, milyen mértékben szeles az adott régió, illetve hogy mennyire és milyen mértékben vannak jelen az olyan szennyező anyagok, mint a szmog vagy a kismértékben mérgező gázok. Többek között az építőanyag, a szigetelés, a nyílászáró, a szellőztető rendszer, valamint a klímák kiválasztásakor is olyan lehetőségek keressünk, melyek bevizsgáltak, kipróbáltak és lehetőség szerint napjainkban a legkorszerűbbek.

Otthonunk számos káros vegyi anyagot és egészségünkre ártalmas terméket tartalmazhat. Milyen praktikák bevezetésével tehetjük még biztonságosabbá a környezetünket egészségünk megvédése tekintetében? 

Így teheted otthonod még egészségesebbé

 

 

Belső terek kialakítása

Az alapos tervezés és a megfelelően felhasznált anyagok, módszerek eredményeképpen házunk belső hőfoka, nedveségtartalma és legáramlása az egészségünket szolgálja. A megfelelően kiválasztott szigetelés pedig elzárja a külső zajokat, így biztosítva a belső nyugodt legkört. Mikor kialakítjuk a belső tereket, ne feledjük el, hogy egy jól megvilágított tér esetében abszolút nincs szükség mesterséges fényekre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.