Egzotikus gyümölcsök – Top 10 C-vitamin-forrás 1.

A gyümölcsök legtöbbje gazdag C-vitaminban, leggyakrabban mégis elsősorban a citrusféléket tartjuk a legjobb forrásának.

Lássuk, melyik a tíz leginkább C-vitamin-dús, egzotikus gyümölcs!

Foto:edenkert.hu

1.Kesualma

A szömörcefélék családba tartozik, tápanyagtartalma: 53 kcal, 1 g fehérje, 0,7 g zsír, 10,5 g szénhidrát, 252 mg C-vitamin.  A csersavban gazdag kesualma gyorsan romlik. Nyersen gyümölcsként, puhítva zöldségként fogyasztják, de lekvár, zselé, szirup és chutney is készül belőle. Levéből frissítő italokat, bizonyos vidékeken kajubort és ecetet is készítenek, de kiváló hűlések ellen, továbbá hashajtó szerként is hatásos.

Foto:123rf.com

2.Guava

A mirtuszfélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 80,8 kcal, 2,55 g fehérje, 0,95 g zsír, 14,3 g szénhidrát, 5,4 g rost, 228 mg C-vitamin. Nyersen gyümölcsként fogyasztható vagy gyümölcssaláta készíthető belőle.

Ledarálva gyümölcsszószok, krémek és italok, párolva kompót készítéséhez használható. Gyökerét, leveleit és kérgét hasmenés ellen alkalmazzák. Ehető a gyümölcs és a magvai, a héja viszont nem.

Foto:pixabay.com

3.Licsi

Szintén a szappanfafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 74 kcal, 0,8 g fehérje, 0,44 g zsír, 16,5 g szénhidrát, 71,5 mg C-vitamin. A gyümölcs húsa ehető, a héja és a magvai nem. Nyersen gyümölcsként fogyasztható vagy gyümölcssaláta, zselé, jégkrém és egyéb édesség készíthető belőle. Ízletes levéből bort is erjesztenek vagy likőrnek dolgozzák fel.

4.Longan

A szappanfafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 60 kcal, 1,3 g fehérje, 0,1 g zsír, 15 g szénhidrát, 1,1 g rost, 84 mg C-vitamin. Nyár végén, ősszel érő, nagy fehérje- és cukortartalmú gyümölcseit frissen vagy aszalva fogyasztják.

Foto:pixabay.com

5.Kivi

A küllőfolyondárfélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 61 kcal, 1 g fehérje, 0,6 g zsír, 11,3 g szénhidrát, 3,9 g rost, 71 mg C-vitamin. Nyersen vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztható. Püré formájában édes levesek, krémek vagy italok készíthetők belőle, párolva kompót, befőzve lekvár alapanyaga lehet.

kiwi

Foto:pixabay.com

Folytatjuk!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.