Egészségesebb a csapvíz mint a palackozott-megmutatjuk miért

A csapvíz a világ jelentős részén semmivel sem egészségtelenebb, és a PET-palackba zárt természet is felvet néhány kérdést. Egy friss spanyol kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa.

A palackozott víz előállítása 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználásával jár, mint a csapvízé, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szora annak. Az elsőre meghökkentő számok egy barcelonai kutatásból származnak: a kutatók azt számolták ki, hogy mivel járna, ha a katalán nagyváros teljes lakossága palackozott vizet inna.

Foto:pixabay.com

Barcelona éppen azok közé a városok közé tartozik, ahol a csapvíz kevésbé egészséges: a szükséges klórozással a vízbe kerülő trihalometánok (THM) nagy mennyiségben elvileg hozzájárulhatnak egyes daganatos megbetegedések kialakulásához. A kockázat azonban elenyésző, az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét.

„Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél”

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás létfontosságú az egészséges életmód szempontjából. A szakértők abban is egyetértenek, hogy a legjobb a tiszta víz, aminek fogyasztása érdekes összefüggéseken keresztül a zsírpárnáink elvesztéséhez is hozzájárulhat.

Tényleg fogyhatunk, ha sok vizet iszunk?

– idézi a Guardian Cristina Villanuevát, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a közkutak, középületek fejlesztésével kellene fejleszteni a közösségi vízrendszereket, és az ásványvízgyártók hatékony marketingjével szemben jobban tudatosítani a palackozott víz környezeti és egyéb extraköltségeit.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.