Dombházat építeni Magyarországon?

A dombházak népszerűsége egyre nő – nemcsak különleges kialakításuk, szakrális jellegük, hanem tagadhatatlan előnyeik miatt is.

Mutatós, kedves és csupa harmónia egy igazi dombház! Azoknak, akik ilyen otthonban élnek, minden okuk megvan az örömre. A dombból kiemelkedő, ám a természettel idővel szinte eggyé váló dombház előnyei tagadhatatlanok, kezdve azzal, hogy a fűtés és a légkondicionálás költsége is rendkívül alacsony.

földház2

Mindez annak köszönhető, hogy a dombház nagy hőtároló képességgel bír – a meleg hónapokban nem engedi, hogy teljesen felmelegedjen a ház, míg télen a kihűlést nem hagyja. Hiába vannak kemény mínuszok odakint, a dombházban még elviselhető a hűvös hőmérskélet. Sőt, a szélsőséges időjárásnak is ellenáll a földház, remek a hangszigetelése és  újrahasznosított anyagokból is felépülhet. Kiváló döntés a dombház azoknak, akik kreatív, mégis a természettel szinte együtt élő otthont szeretnének, harmonikus beltérrel.

Egy dombház építése hazánkban is minden további nélkül megoldható, sőt, több esetben javasolt – például, ha a telek, amelyen építkeznénk, aligha alkalmas más típusú ház felhúzására. Ilyenek azok a telkek, ahol pince vagy akár gazdasági épület van/volt korábban.

földház4

dombházak az utóbbi 20 évben ismét elkezdtek szaporodni Magyarországon. Ősi építészeti forma ez – a ház gömbformákkal, ívekkel, szépséges, különös boltozatokkal készül. Hazánkban hagyománya van a dombházaknak, jussanak csak eszünkbe a házak végében épült, félig talajszint alatt levő földes pincék, lyukpincék, présházak.

dombház építéséhez mindenképpen meg kell találni a megfelelő szakembert, aki nem ijed meg a kihívásoktól. Nem az lebeg a szeme előtt, hogy ez épület esetleg több pénzért valósítható meg, mint egy átlagos ház, hanem lelkesen áll a különleges szerkezeti megoldásokat követelő építkezéshez.

A dombház elkezdése előtt természetesen szükség van engedélyezésre. Itt némi gond akadhat a dombház jelleggel – sokszor ugyanis, mivel ezeknek a házaknak a szerkezete különleges, nem egyértelműek rájuk nézve az építési hatóságok fogalmai, és az előírásoknak sem biztos, hogy megfelelnek.

Ahhoz, hogy minden rendben menjen, érdemes a hatóságokkal egyeztetni, előzetesen beszélni és tartani a kapcsolatot, már azelőtt, hogy egyáltalán eléjük tártuk volna a ház tervét. Sok esetben múlik az ő jóindulatukon és hozzáállásukon, megkapja-e otthonunk az építési engedélyt.

földház5

Másként engedélyeznek egy dombházat, mint egy hagyományos épületet.  Ma hazánkban csak minősített anyagokból lehet házat felhúzni – a dombház azonban olyan természetes anyagokból épül, amellyel nem adódhat gond. Ilyenek a fa gerenda, a terméskő és a kisméretű téglák.

dombházak többségét még lakott területen, ám annak határán építik, vagyis itt már nem szükséges megfelelni a hagyományos utcaképnek sem.

A tervezés során összhangban kell lenni a természettel – fontos tudni, hogy déli oldalra kerülnek azok a helyiségek, melyeket nappal használunk, az északi oldalra pedig a háló például, melyben pihenünk. Fényt a tetőablakok is szolgáltatnak. Az épület maga masszív, stabil, a föld állandó, 12-14 fokos klímája kellemes beltéri hőmérsékletet biztosít télen-nyáron.

Ennek ellenére a vezetékes gázt érdemes bevezetni egyéb tevékenységekhez – pl. főzés -, ezekben a házakban a fatüzelés a meghatározó fűtési mód. A dombház remekül szigetel, de a levegő és a pára ettől függetlenül abszolút megfelelően mozog benne.

Egy dombház építése több energiával, odafigyeléssel járhat, mint egy átlagos házé; költségek tekintetében azonban közel azonos a hagyományos házzal, és külön előnye, hogy maga a tulajdonos is részt vesz eme  különleges ház építésének folyamatában…

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.