Döbbenet a kertben – A növények 10 meglepő titka

Aki szeret kertészkedni, bizonyára találkozott már meglepő dolgokkal udvarában – és az nem egy hirtelen fejére pottyanó rovar volt. Maguk a növények szolgálnak számos érdekességgel, melyeken nem győzünk csodálkozni!

A kertészkedés nem a világ legegyszerűbb dolga: kellenek hozzá készségek, szerencse és legfőképpen odaadás, hogy növényeink megfelelően fejlődjenek.

De míg bizonyos tények a kertről meglehetősen zavarbaejtőek – így például a gyógynövények természetes növekedése anélkül, hogy különösebben gondoznánk őket -, egyes tudnivalók a növényeinkről kifejezetten szórakoztatóak vagy éppen elképesztőek. Íme néhány érdekesség, amely valóban meghökkentheti a szemfüles kertészkedőt!

1.A napraforgó nemcsak egy virág!

A napraforgó barna közepe és jellegzetes, sárga szirmai tulajdonképpen 1000-2000 önálló virágból állnak, melyeket egyetlen szár tart össze.

2.Több mikroorganizmus van egy teáskanálnyi talajban, mint ahány ember a Földön. A tény megdöbbenthet bennünket, ám a mikrobák kétségtelenül fontosak ahhoz, hogy a talaj tápanyagokkal legyen tele.

3.A növények reagálnak a hangra!

Beszélni a növényekhez, hogy segítsük a növekedésüket, nemcsak egy régi mese. Tanulmányok kimutatták, hogy a vibráció – a zenére vagy az emberi hangra – hatással lehet a növény fejlődésére. Egy nem tudományos vizsgálat (a Myth Busters) összehasonlította a csendes üvegházat az olyan környezettel, ahol filmzene szólt és megállapította, hogy az utóbbiban nőttek jobban a növények.

4.A pillangókat jobban vonzzák a gyomok, mint a virágok!

Nem a színpompás virágok a fő okai annak, hogy a rovarok szeretik a kertünket – az illat és a nektár vonzza őket. A Smithsonian Institute szerint az új, népszerű virágok tenyésztése mutatósabb és nagyobb példányokat hozott, de illatukból veszítettek a folyamat során. Vagyis, a mindennapi gyomok, így a pitypang és a lóhere is jobban vonzzák a pilléket (a peszticideket ők is utálják). Ha mindig meghagyunk belőlük párat, a pillangók megjelenése is garantált.

5.Egy kis szódabikarbóna segít édesebb paradicsomokat nevelni

Időnként szórjunk egy kis szódabikarbónát a paradicsom talajába, ez csökkenti a savasságot és megédesíti a termést.

6.Néhány kedvenc gyümölcsünk a rózsák családjába tartozik

Az alma, barack, körte, cseresznye, meggy, málna, eper mind a rózsafélék családjába sorolandó.

7.A megfelelő orchidea kombináció illata lehet olyan, akár a kedvenc süteményünké!

A vanília az orchidea fajtákból származik – és nemcsak a kellemes, édeskés illatú fajta. Az oncidum hyrbrid, melynek neve Sharry Baby, csokoládéillatot áraszt – árulta el a Santa Barbara-i Orchidea Show elnöke, George Hatfield. Süteményillata miatt nyerte meg a versenyt. De van itt más is: a cymbidium Golden Elf aromája citromos, a phalaenopsis violacea fahéj illattal csábít.

8.A hortenzia színét meg lehet változtatni azzal, hogy megvariáljuk a talaj pH-értékét!

A lúgosabb talaj rózsaszínebb virágokat eredményez, míg a magasabb savtartalom kékesebbeket. Ha kéket szeretnénk tehát, juttassunk több szerves anyagot a földbe, így pl. tojáshéjat és kávézaccot (magas savtartalmú műtrágya is jöhet persze). A változás nem fog megtörténni egyik napról a másikra, legyünk türelemmel!

9.Az őz nyolc láb magasra is fel tud ugrani!

Megfelelő futó távolság persze kellhet ehhez, de a lényeg, hogy egy alacsony kerítés nem tartja távol az állatokat. Az őzekkel szemben magasabbat kell alkalmaznunk, esetleg természetes, tüskés vagy csípős növénykerítést. A fények és a szél harangjáték is elijeszthetik őket.

10. A hasonló előnyök érdekében nem szükséges kifejezett komposztálót tartani.

Lehet ezt csalásnak nevezni, de használt kávézaccból, tojáshéjból, összevágott banánhéjból és egyéb organikus (szerves) anyagok talajba juttatásával elegendő tápanyagot kínálhatunk a növényeknek, amint azok lebomlanak. A már növekvő ágyakba is beleszórhatjuk ezeket és beáshatjuk a talaj legfelső rétegébe.

Forrás:  Adrina-napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.