Depresszióval, vírusfertőzésekkel szemben is védhet – A kurkuma top 10 + 1 előnye

Segíthet diabétesz, rák és arthritis ellen?

A kurkuma a gyömbér rokona. Gyakori az indiai, délkelet-ázsiai és közel-keleti konyhákban, sokkal többet tud azonban, mint hogy ízletes ételekhez használható fűszer. Lássuk a kurkuma előnyeit!

A kurkuma igen ismert, élénk narancssárgás színű fűszer, melyet az indiai, a délkelet-ázsiai és a közel-keleti konyha is használ. Gyógyszerként is használatos azonban: India évszázadok óta alkalmazza olyan állapotok kezelésére, mint például a légzési problémák.

Az utóbbi időben valóságos szuperételként említik a kurkumát, mely képes leküzdeni a rákot, enyhíteni a depressziót és még sok egyéb előnye van. Lássuk, melyek ezek!

1.Depresszió: a kurkuma számos vegyülete támogathatja az egészségünket – a legismertebb azonban a kurkumin. A tudósokat foglalkoztatja a kurkumin depresszió-enyhítő képessége: elősegítheti az antidepresszánsok jobb működését. Az ezzel kapcsolatos eddigi kutatási eredmények azonban vegyesek.

2.2-es típusú diabétesz: mivel a kurkumin előnye, hogy segít felvenni a harcot a gyulladással és stabilan tartani a vércukorszintet, hasznos eszköz a 2-es típusú diabétesz megelőzésében. Egy tanulmány 240 felnőttön tesztelte a hatást, akik prediabétesszel küzdöttek. Kiderült, a kurkumin-kiegészítő 9 hónap alatt csökkentette esélyüket a cukorbetegség kialakulására.

3.Vírusos fertőzések: érdemes kortyolgatni egy kis kurkumás teát, ha legközelebb megfázás jeleit tapasztaljuk. A kurkumin segíthet a különféle vírusok, köztük a herpesz és az influenza elleni küzdelemben. Fontos viszont, hogy a kurkuma csak körülbelül 3 százalék kurkumint tartalmaz és a szervezet nem szívja fel jól. Ezért egy-egy csésze tea nem elegendő gyógymódként.

4.Premenstruációs szindróma: egy közelmúltbeli tanulmány, mely nőket három menstruációs cikluson keresztül követett nyomon, kiderítette: a kurkumin-kiegészítők segítenek enyhíteni a PMS tüneteit. Állatokon végzett tanulmány szerint a görcsöket is csökkentheti.

5.Magas koleszterinszint: a kurkumával kapcsolatos kutatások, melyek szerint a növény védi a szívet, meglehetősen vegyes. Egyes tanulmányok szerint csökkentheti az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, míg mások arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszernek nincs hatása.

A tudósok továbbra is vizsgálják a kurkuma előnyös, szívvédő lehetőségeit. Egy kisméretű tanulmány megállapította: a kurkuma segíthet elhárítani a szívrohamot bypass műtéten átesett embereknél.

6.Alzheimer-kór: az Alzheimerrel küzdő embereknél krónikus gyulladás áll fenn, a kurkuma előnye pedig, hogy természetes gyulladásellenes hatással is bír. Komoly bizonyíték ugyan nincs rá, hogy a növény segíthet megelőzni a betegséget, de van benne potenciál.

Fotó: 123rf.com

7.Arthritis: a kurkuma ígéretes az ízületi fájdalmak, a merevség és a gyulladás enyhítésében. Több kutatásra van azonban szükség, mielőtt a kurkuma előnyeit az artritisz-kezeléseként javasolnák. Ha valaki úgy dönt, kipróbálja azt ízületi fájdalmaira, a természetes kurkumin hatékonyabb felszívása érdekében fekete bors fogyasztása is ajánlott.

8.Rák: laboratóriumi és állat-tanulmányok során a kurkuma megállította a tumorsejtek növekedését, segítette a méregtelenítő enzimek jobb működését. A kutatások azonban nem tudják megmondani, mi történik pontosan a testben, amikor valaki kurkumát eszik. Ráadásul van rá esély, hogy a kurkuma megzavarhatja egyes kemoterápiás gyógyszerek hatását.

Foto:123rf.com

9.Irritábilis bél szindróma: egyes, korai kutatások szerint, melyek kísérleti tanulmányt is magukba foglaltak, rámutattak, hogy a kurkuma előnye az IBS tüneteinek javítása, enyhíti például a hasi fájdalmat. Ám ebben az esetben is további kutatásokra van szükség. A kurkumát olyan betegségek kezelése kapcsán is tanulmányozzák, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

10.Fejfájás: mivel rokona, a gyömbér ismert természetes fejfájás-csökkentő, nem meglepő, hogy a kurkuma előnyei közé is sorolható a fejfájás-enyhítés. Különösen a migrén esetében tartják hasznosnak. Kevés tudományos bizonyíték van ugyanakkor arra, hogy e növény képes kezelni vagy megelőzni a fejfájást.

kurkuma

Foto:123rf.com

11.Pattanások: egyesek szerint a kurkuma-maszk a bőrön alkalmazva, vagy a növény fogyasztása felveszi a harcot a makacs pattanásokkal szemben. Valószínűleg antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Jelentős bizonyíték azonban erre vonatkozóan sem áll rendelkezésre.

Egy biztos, érdemes tenni egy próbát a kurkumával, előnyei igencsak ígéretesnek tűnnek – de az eredmények vegyesek a hatásokat illetően.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.