A D-vitamin hatékony a magas vérnyomás megelőzésében

A tavasz és a nyár a D-vitamin szezonja. Végre elegendő juthat belőle a szervezetünkbe, amivel egy sor betegséget kerülhetünk el. Azt azonban nem árt tudni, hogy nem minden betegség kezelhető D-vitaminnal, aminek a megelőzésében ez az anyag szerepet játszik. Többek között ilyen a magasvérnyomás betegség is, melynél csak az életmódváltás, és a megfelelő gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást.

D-vitamin  a nap ereje

A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

Magas a vérnyomás? Ne legyintsen rá!

Sokan csak egy laza kézmozdulattal elintézik, ha magas a vérnyomásunk, mondván majd nem isznak kávét. Azonban ez nem ennyire egyszerű. Az ok, amiért a legtöbben egyszerűen nem veszik komolyan ezt a betegséget az, hogy nem jár különösebb tünetekkel. Sokszor a betegek nem is tudják, hogy magas vérnyomással küzdenek, így amikor kiderül, végiggondolva napjaikat úgy érzik, belefér, hiszen az életük semmiben sem változott.

Azonban az, hogy magának a betegségnek nincsenek jellemző tünetei, vagy akár semmilyen tünettel nem jár, nem jelenti azt, hogy a következményekkel ne kellene számolni – nem véletlenül illetik a betegséget a „néma gyilkos” jelzővel. A tartósan magas, vagyis 140/90 Hgmm feletti értékek ugyanis rombolóan hatnak az érrendszerre. A kezeletlen hipertónia mikro sérüléseket okoz az erek belső, endothel részén. Ezekben a kis sérülésekben azután könnyedén keletkezhetnek vérrögök, melyek a képződési helyükről leszakadva a vérárammal eljuthatnak a testen belül bárhová. Ennek megfelelően a magasvérnyomás következménye lehet trombózis, stroke, szívroham, vagy halálos tüdőembólia is.

Fotó: 123rf.com

D-vitaminnal a magasvérnyomás ellen?

Igen, több tanulmány is kimutatta, hogy gyakoribb a magasvérnyomás betegség azoknak az embereknek a körében, akiknél tartós D-vitamin hiány van jelen. Ezen a szálon elindulva a tudósok több vizsgálattal és kísérlettel is igazolni próbálták azt, hogy ha a vitaminnal kezelik a hipertóniában szenvedő betegeket, akkor az állapotuk javul. Ez azonban így nem igaz!

A tanulmányok ugyanis sokszor egymásnak ellentmondó adatokat tartalmaznak, és az összesített adatok alapján – melyek több országból származó kísérletek adatait dolgozták fel – kijelenthető, hogy csupán D- vitaminnal nem kezelhető a magasvérnyomás. Ez pedig nagyon fontos, hiszen mind a mai napig sokan élnek abban a hitben, hogy ha D-vitamint szednek, akkor eredményesen vehetik fel a küzdelmet a magas vérnyomásukkal szemben. A táplálék kiegészítők azonban önmagukban nem képesek javítani az állapoton, így a veszélyes szövődményeket sem lehet elkerülni velük.

Fotó: 123rf.com

Nem kell a D-vitamin?

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy a D- vitaminnak fontos szerep jut a megelőzésben, de a magasvérnyomás betegség orvoslásában az anyag önmagában kevés.

Ahhoz, hogy a tartósan magas értékeket lejjebb lehessen vinni, és ezzel el lehessen kerülni a súlyos szövődmények kialakulását, első lépés gyanánt mindenképpen életmódváltásra van szükség. A megfelelő táplálkozás és a sport az alappillérei egy egészséges életnek, így a hipertónia kezelésében is elengedhetetlenek. Azonban sokszor az életmódváltás sem hoz elég gyors, vagy tartós megoldást, így a gyógyszeres kezelésről is határozhat az orvos. Míg a D-vitamin az egészséges életmód részeként szedhető, addig a magasvérnyomás gyógyszeres kezelésében nincsen szerepe, itt ugyanis Béta-blokkolókat, ACE-gátlókat, és kalcium antagonistákat, és egyéb szereket használnak a szakemberek.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.