B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

A B12 vitamin is fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, így ha vérszegénységre utaló tüneteink vannak, nem biztos, hogy kizárólag vaspótlással orvosolni tudjuk a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gondoljunk B12 vitaminhiányra.

B12-vitamin-hiány

Mi a B12 vitamin?

Vízben oldódó, a vörösvérsejt képzéséhez nélkülözhetetlen vitamin. A táplálkozás során bevitt B12 vitamin a vékonybélben szívódik fel, majd a vérkeringéssel jut el a vérképzés helyére, a csontvelőbe. Főként állati eredetű táplálékokban található meg, pótlásához kiváló forrást jelentenek a tejtermékek, a tojás, a hering, a sertés- ás a marhamáj. Naponta átlagosan 2mg B12 vitaminra van szüksége egy felnőttnek, ettől magasabb – 3mg – terhesség és szoptatás időszakában javasolt.

A megaloblasztos anémia tünetei

B12 vitaminhiány lassan alakul ki, tünetei fokozatosan jelentkeznek és könnyen összetéveszthetők egyéb betegség tüneteivel, vagy más okokra is visszavezethetők. A B12 vitamin hiányában megaloblasztos anémia – nagysejtes vérszegénység – alakul ki. Tünetei közé tartozik a fáradékonyság, gyengeség, fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenység.

 

B12 vitaminhiányra érdemes még gondolni sápadtság, vörös és fájdalmas nyelv, gyomorgyulladás esetén. Járásbizonytalanság, bizsergés a végtagokban és mentális zavarok is jelentkezhetnek.

A B12-vitamin-hiány kivizsgálása

B12-vitamin-hiányLaboratóriumban vérmintából meg lehet határozni a B12 vitamin szintet. Emellett a folsav ellenőrzéstis el szokták végezni, mert az érintetteknél gyakran egy időben folsavhiány is jelen van. A hiányállapot megállapítása mellett az orvos a kialakulásának az okát is kivizsgálja. Ez lehet nem megfelelő bevitel – például a beteg kikérdezése során kiderül, ha vegetáriánus étrendet folytat, vagy terhesség, szoptatás esetén nem elegendő a napi mennyiség – de okozhatja felszívódási zavar is. Ilyenkor hiába fogyaszt elegendő B12 vitamin tartalmú ételt, az nem tud a szervezetben megfelelően hasznosulni. A kezeléshez ebben az esetben először a kiváltó okot kell megkeresni.

A B12-vitamin-hiány kezelése

A kiváltó ok kezelése mellett elsődleges a vitaminpótlás. Ez történhet izomba adott injekcióval – ha felszívódási zavar a hiány oka, akkor kizárólag ebben a formában – egyéb esetben tablettaként is, a kezelőorvos döntése alapján, a kivizsgálás eredményétől függően. Amennyiben a vitaminhiány vegetáriánus táplálkozáshoz köthető, akkor javasolt dietetikus segítségét kérni olyan növényi alapú étrend összeállításához, mellyel a hiányállapot a továbbiakban megelőzhető.

Forrás: Trombózisközpont


Egy válasz

 1. Jáger László

  Eddig sem figyeltem a G12bevitelreés úgy gondolom ezután sem fogok….
  Úgy jó hogy van.
  Engem az ilyen cikkek nem tudnak sem +győzni sem +félemleníteni
  Barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.