Az alvás színei – avagy milyen színű a hálószoba?

Sokan hajlamosak steril környezetet teremteni a hálószobába: minden fehér, a falaktól az ágyneműig. Pedig lehet itt is okosan bánni a színekkel, anélkül, hogy zavarná az álmunkat!

Általános elv, hogy a semleges, pasztellszínek nyugatóan hatnak az emberre, ezért ezek a leggyakoribb hálószoba-színek: fehér, krémszín vagy valamely élénkebb szín egészen világos árnyalata. Amikor azonban színekről beszélünk, nemcsak a falakra gondolunk, a bútorok és a szövetek, esetleg kiegészítő berendezési tárgyak is ugyanakkora szerepet játszanak. Döntsük el, mit színezünk és mi marad semleges: ha a fal világos, akkor a bútorok lehetnek merészebbek, ha viszont a fal sötét színt – például a vörös valamely árnyalatát – kap, akkor a kiegészítők legyenek minél világosabbak.

hálószoba 2

Divatosak az úgynevezett földszínek: a homok, egy leheletnyi barnával kevert szürke, vagy a zöld finom, visszafogott árnyalata. Ezzel magát a természetet, vagyis a harmóniát, nyugalmat varázsolhatjuk a hálószobába. Ne legyen viszont túlzottan élénk, mert ez az elalvás előtti lassú „kikapcsolást” akadályozza, inkább a halvány színekkel próbáljunk játszani.

Ha egymástól csak kismértékben eltérő színeket és árnyalatokat használunk, akkor az harmóniát sugall, a kontrasztos színek variációja ezzel szemben merész, de sokakban feszültséget kelthet, tehát óvatosan használjuk. A falfestésnél ügyeljünk az alábbi szabályra: a világos szín tágítja, a sötét összenyomja a teret, kis kuckóhoz ne használjunk például mélyvörös tónust! Ha a fal és a plafon egyforma színű, olyan érzést kelt, mint egy doboz: legyen különbség köztük! A határvonalhoz tegyünk díszcsíkot, nemcsak takar, de fel is dobja a hangulatot.

hálószoba 3

A napszíneket – sárga, narancs – lehetőleg kerüljük a hálóban, vagy nagyon finoman bánjunk vele, frissítő szín. A kék árnyalatai sem elvetendők, de tudni kell, hogy mivel hideg szín, didergést okozhat akkor is, ha a hőmérséklet megfelelő lenne az alváshoz. Keverje valamilyen meleg színnel, így a nyugtató hatás érvényesül, de a hidegérzet elmarad. Nem véletlenül vált olyan divatossá az utóbbi években a kék és a sárga kombinációja: egymás negatív hatásait tompítják, és mindkettő pozitív hatása kellően érvényesülhet.

hálószoba 4

Apróságnak tűnik, de ritkán gondolunk rá tudatosan: a lepedő nyugodtan igazodhat az ágynemű színéhez, nem kell mindenáron fehérnek lennie.

Néhány szín hatása:

Zöld – a szellemi munkát és a döntéshozatalt segíti. Egyúttal megnyugtat és egyfajta reményt is kelt.

Semleges a feketével – a kontraszt inspirálja a gondolatokat, de a túl sok fekete rosszkedvűvé tehet.

Lila – orgonát és levendulát idézve a természetet hozza a lakásba, megnyugtat. Az álomlátók színeként is emlegetik. Titokzatos és merész.

Vörös – élénkít, ezért a hálóban bánjunk vele csínján, de ügyesen adagolva jó hatással lesz az érzékiségre.

Sárga, narancs – élénkít, felfrissít, vidámmá tesz.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.