Ártalmas otthoni készülékek

Számos otthoni készülék közül válogathatunk, de ha az egészségünkre is oda akarunk figyelni, akkor érdemes jól átgondolnunk melyik mellett döntünk

A párásító készülékeknek a legtöbben csak a pozitív hatásairól tudnak: kevésbé szárad ki a nyálkahártyánk, fűtési időszakban alacsonyabb hőmérséklet esetén sem fázunk. Ám ha nem cseréljük rendszeresen a készülék tartályát, akkor könnyedén válhat baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok melegágyává, amik levegőbe kerülve légúti panaszokat okozhatnak. Kialakulhat szem-, orr- és torokirritáció, influenzaszerű tünetek, vagy akár súlyos fertőzés is.

A párás levegőre egyébként is érdemes odafigyelni, hiszen önmagában is elősegítheti a levegőben terjedő ártalmas mikroorganizmusok, valamint a bútorokon és a szöveteken fejlődő penész- és egyéb gombák elszaporodását, melyek szintén okozhatnak betegségeket. A rendszeres tisztítással megelőzhetjük a panaszokat, de a legjobb, ha speciális párosítót használunk, például próbáljuk ki az evaporációs hidegpárásítót, melynek még a fogyasztása is alacsonyabb.

nátha1

A légszűrő a következő otthoni készülék, amivel érdemes körültekintően bánnunk. Bizonyos típusú szennyező anyagokkal szemben valóban hatékonyak, de nem tudják egyszerre kiszűrni a kellemetlen szagokat, és a macska-, por- vagy pollenallergének koncentrációját. Az úgynevezett HEPA-szűrő jó megoldás, ha a por-, pollen- vagy penészallergéneket akarjunk kiszűrni, ám ha a gázokat és a szagokat is el akarjuk távolítani, tehát valóban hatékony légszűrőre vágyunk, akkor kombinált berendezést válasszunk.

Az elektromos takarók szintén lehetnek veszélyesek, az érzékeny bőrt még alacsony hőmérsékletre állítva is megégethetik, a túlzott felmelegedés pedig növeli a tűzveszélyt. Bármilyen készüléket is választunk, informálódjunk alaposan a termékről, mielőtt az otthonunkban használnánk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.