Annyira mégsem egészséges a visszafogott szeszfogyasztás

Kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer?

Korábban számos kutatás hangsúlyozta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, míg a teljes absztinencia akár problémás is lehet. Nos, ez valószínűleg túlzás – állítják szakemberek, akik középkorú felnőttek italfogyasztási szokásait vették górcső alá.

pixabay.com

 

A kutatás során több mint 9 ezer embert vizsgáltak, akik 1958-ban születtek Angliában, Skóciában és Wales-ben. A hosszútávú kutatás során 23 és 55 éves kor között vizsgálták a résztvevők italozási és dohányzási szokásait, amit aztán a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos adatokkal vetettek össze.

Mint kiderült, a férfiak és nők mintegy harmadáról elmondható, hogy a visszafogott szeszfogyasztók táborát erősítik, és többségük nem dohányzik.  Ez a csoport örvendhetett középkorúként a legjobb életminőségnek és egészségnek, míg a másik három csoport több egészségügyi problémával kényszerült szembenézni.

Ezek a következő csoportok voltak: azok, akik szintén keveset isznak, de dohányoznak, azok, akik rendszeresen és bőségesen isznak és dohányoznak is, illetve azok, akik teljesen absztinensek, vagy éppen idővel visszafogták alkoholfogyasztásukat.

Bár ez kedvező adatnak számít a visszafogott szeszfogyasztók szempontjából, a kutatások sajnálatos módon nem igazán veszik figyelembe az egyéb kockázati tényezőket – például azt, hogy korábban mennyit ivott az alany, illetve hogy azok a visszafogott szeszfogyasztók, akik stresszes életet élnek és gyakran rágyújtanak, sokszor küzdenek egészségügyi problémákkal 50 éves koruk után.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.