Állatbarát megoldások a kertekben

Állatira jó dolog, ha a házi kedvenc biztonságosan játszhat a kertben. Mit tehetünk, hogy ez így legyen?

A négylábú családtagoknak épp úgy szükségük van a mozgásra, mint gazdáiknak. A sétáltatás mellett a kertes házak is remek megoldást jelentenek arra, hogy a házi kedvenc a szabadban játszadozzon, de persze ehhez nem elég, ha kiengedjük az udvarra!

Nem árt előtte szemrevételezni a terepet, és a kisállat igényeinek megfelelően kialakítva állatbaráttá tenni! Most kiderül, hogy mi az, amire figyelni kell!

Milyen veszélyeket rejthet a kert?

Egy-egy növény amellett, hogy kifejezetten mutatós darabja a kertnek, veszélyt is jelenthet a háziállatok egészségére. A növények szúrós felszíne, vagy az általuk termelt méreganyag miatt gyorsan megbetegíthetik a kedvenceinket.

A játék hevében, vagy a kíváncsiságtól vezérelve megérintett növények nem várt reakciókat idézhetnek elő az állatoknál. Ezt megelőzve érdemes szem előtt tartani bizonyos szempontokat, ha új növénnyel szeretnék színesíteni kertünket! A következőkben felsoroltakat érdemes száműzni otthonunkból, hogy aggodalom nélkül engedhessük el a háziállatokat!

kutyascsalad

Műtrágya

Túlzott fogyasztása gyomorpanaszokat idézhet elő négylábú barátainknál, így ezt csak a legritkább esetben használjuk! Ha a gazdik semmiképpen sem szeretnének lemondani a műtrágya használatáról, érdemes tájékozódni vásárlásnál, hogy mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kedvencekre káros anyagok maradéktalanul felszívódjanak a talajban. Amennyiben csak a kritikus idő leteltével engedjük el az állatokat a kertben, nem kell aggódnunk egészségük miatt.

Mérgező növények

Talán az egyik leggyakoribb eset, ami megbetegítheti háziállatainkat. Számos növény termel mérget, ezzel védekezve a környezetével szemben. A gyanútlan kisállatok kíváncsisága pedig komolyabb veszélyt is jelenthet ilyenkor. Ezt kiküszöbölve kérjük ki kertészek, vagy eladók szakvéleményét, mielőtt újabb növénnyel gazdagítjuk kertünk szépségét!

kiskutya

Rovarirtó szerek

Vásárlás előtt mindenképpen fussuk végig az adott szer hatóanyagait, illetve használati utasítását! A legtöbb esetben, akárcsak a műtrágya esetében, a hatóanyagok felszívódása után már nem jelent veszélyt a rovarirtó az állatok egészségére. Ha elővigyázatosan vásároljuk és használjuk az egyes termékeket, nem kell aggódnunk mellékhatásaik miatt sem!

Kerti szerszámok

Az éles, szúrós kerti szerszámokat fontos megfelelően tárolni, mivel ezek különösen balesetveszélyesek a házi kedvencekre, és a figyelmetlen emberekre egyaránt. Nem érdemes ezzel játszani! A legjobb, ha kialakíthatunk egy biztonságos helyet, ahova minden használat után gondosan elzárhatjuk a szerszámokat!

Organikus megoldások

A biokertészet a korábban felsorolt veszélyes elemek egy részét rögtön kizárja, emellett teljes mértékben környezetbarát megoldás. A rovarölő szerek mellőzése, és a műtrágya helyettesítése szerves anyagokkal, esetleg komposzttal minden háziállat biztonságát szolgálja. Gondoljunk kedvenceink igényeire, és térjünk át a bio gondolkodásra!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.