A világ 5 legbüdösebb virága

Bizony, vannak virágok, melyeknek kinézetétől majd’ elájulunk, de sajnos az illatuktól gyakorlatilag is rosszul érezhetjük magunkat. Melyik az 5 legbüdösebb virág?

Vajon hogyan tudunk párosítani egy tetszetős, kellemes emlékeket idéző virágot egy több mint pocsék illattal? Bizony, kialakultak az evolúció során olyan virágok is, amelyeket nem kellemes illatuk miatt látogatják a beporzóik. E büdös virágok kifejezetten hányinger-keltőek – inkább a ragadozó és dögevő rovarokat, bogarakat vonzzák…

Ezek a rovarok az egyedüliek, akik petéiket rothadó illatú virágokon rakják le. A büdös virágok nem eszik meg a rovarokat. Azok az anyagok, melyeket kibocsátanak, többnyire szulfidok. Egyes büdös virágok saját belső hőmérséklet kialakítására képesek, a hőtermelés által – mindez a friss hullából felszabaduló hőre emlékeztet. A rossz szagú virágok általában klorofill-mentesek. Színük, megjelenésük alapján a rothadó húsra asszociálunk.

Melyik hát az 5 legbüdösebb virág?

1. Rafflesia arnoldii

„növényi világ óriáspandájának” is nevezik. Valóban hatalmas önálló virág. Szumátra esőerdőiben nő. Nincsenek levelei és szárai. A virág 90 centiméteres és akár 11 kilós is lehet.Méretes, húsos szirmain fehér foltok vannak, ezek játszanak szerepet abban, hogy a virág olyan szagot áraszt, mint egy bomló hulla. Egyes rovarokat, bogarakat ez vonzz, melyek pollent szállítanak a hímnemű virágoktól a női virágokhoz.

Rafflesia arnoldii Bengkulu Sumatra Indonesia

E büdös virágnak kereszt-beporzásra van szüksége, egynemű, ezért veszélyeztetett fajnak számít. Nagyon ritka, hogy a női és a férfi virág ugyanakkor virágozzon. Amint a virágot beporozzák, olyan gyümölcse nő, amely mókusokat és más földi állatokat is vonz. Csemegéznek a gyümölcsből és elszórják a magokat.

2. Amorphophallus titanum

Az ördög nyelvének, sőt hullavirágnak is nevezik. Az egyenlítőn, Szumátra esőerdőiben él. Középpontjában merev, egyenes virág nyílik, amely 240 centiméteres is lehet, de a virág alja maga is 120 cm magas, kerülete pedig akár 3 méteres is lehet. A gumó, melyből a virág kifejlődik, 180 centis kerületű, tömege pedig akár 46 kiló is lehet. Egyedülálló virágnak tűnik ez a növény, de nem az – több száz kisebb virág nő az alján, férfi és női egyaránt.

A-titunum-8-8-05-sp

A férfi virágok a női virágok felett helyezkednek el, és különböző időpontokban is érnek. A női virágok megérnek, mielőtt a férfi virágok pollent bocsátanak ki. A büdös virág rothadó szagát mérföldekről érezni lehet. Nem virágzik rendszeresen: egy évtizedben csupán egy-kétszer. A beporzást sokszor embereknek kell végezni, hogy a faj ne haljon ki. Mindenesetre nagyon népszerű: a turisták is felkeresik, hogy szippantsanak rendkívül kellemetlen szagából…

3. Bulbophyllum phalaenopsis

Az orchideák nemzetségéhez tartozik, de mégis különálló. Az orchideák családjában tartozó virágok csodás illattal és nem mindennapi virággal rendelkeznek, emiatt sorolják ide ezt a büdös virágot, de annyi bizonyos, hogy szintén a rothadó hús szagát „utánozza”. Külsőre cseppet sem gondolnánk róla, hogy rossz szagú virág.

Bulbophyllum_phalaenopsis-IMG_2146

Elsősorban természetes beporzóit, a legyeket szeretné vonzani az erős, rothadó egér szagra emlékeztető bűzzel. Levelei óriásiak, 120 centiméteresek is lehetnek, pirosak és bőrszerűek, fényes tüskékkel.

4. Stapelia gigantea

Gyönyörűen mutat. Csillag alakú virágai miatt külseje csodálatosde sajnos ez is olyan szagos virág, amelytől menekülhetnékünk támad. A virágok szerkezete olyan, akár egy rothadó juh teteme, rossz szaga pedig kifejezetten vonzza a rovarokat. A legyeket a szag annyira megtéveszti, hogy lerakják a virágra petéiket, mert úgy vélik, az táplálja majd a kikelő lárvákat.

Ám ettől a virágtól nem kapnak semmiféle tápanyagot. Ezt a trükköt használja a büdös virág a beporzás érdekében. A Stapelia számos faja vörös és rothadó húsra emlékeztet, amely elég ahhoz, hogy a rovarokat odavonzza. Esztétikus külseje egyeseket arra késztet, hogy otthon neveljék, de kellemetlen tulajdonságai miatt csakis kültéren érdemes ültetni ezt a virágot.

5. Symplocarpus foetidus

Görény káposztának is nevezik. Nedves talajon él. A széles levelek és foltos barna színe miatt látványos virág. De elég letépni egy levelét, hogy a bűzös illat megcsapja orrunkat – akár egy elütött görény szaga! Dögre szálló rovarokat és ganajtúró bogarakat vonzz a virág, amely szintén képes saját hőtermelésre.

Gerry 09_01_009 Symplocarpus foetidus

Belső hőmérséklete akár 35 fokos is lehet, így még a kemény telet is túléli. Hó alól is kibújik és virágozni kezd. Ideiglenes menedék a rovarok számára a fagyos időben. Az előny kölcsönös, mert a rovarok beporozzák a számukra menedéket adó virágot…

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.