A védikus építészet alapjai

A Vastu Purusha Mandala egy metafizikai négyzetekre osztott alaprajz, amely nélkülözhetetlen a tér tervezésénél. Magában foglalja az égitesteket és a természetfeletti erőket

A Purusha szanszkritül energia, erő, lélek, vagy kozmikus ember. A Mandala pedig egy tervezési diagram, mely szimbolikusan az egész kozmoszt megtestesíti.

9 x 9=81 négyzetből álló háló fedi a diagramot, mely a hagyományos négyzet alakú épület alaprajza egyben. Tudósok, művészek és yogik számára 8×8=64 négyzetes felosztást írnak elő.

Minden egyes négyzetet külön Istenség irányít. A középen lévő 3×3=9 négyzetes területet a legfőbb Istenség, Brahma irányítja, ezt Brahmasthannak hívjuk. Ezt a helyet nem tanácsos beépíteni, így nyitva maradhat az ég felé és táplálhatja a kapcsolatot a világűrrel (akasha).

Ez a középső udvar az emberi tüdőhöz van rendelve, itt érdemes vallási, kulturális eseményeket, rituálékat, zenés, táncos előadásokat, valamint esküvőket tartani. A diagram többi négyzetére más és más Istenségeket jelöltek ki. A többi szoba felosztása az Istenségek által elfoglalt pozíció alapján a következőképpen alakul, a teljesség igénye nélkül:

——> Észak – vagyon, kincstár< ——
——> Északkelet – ima szoba < ——
——> Kelet – fürdőszoba < ——
——> Délkelet – konyha < ——
——> Dél – hálószoba < ——
——> Délnyugat – fegyvertár < ——
——> Nyugat – étkező < ——
——> Északnyugat – istálló < ——

A mandala értelmezésének számos irányzata alakult ki mind a buddhisták, mind pedig a hinduk körében, azonban a legelterjedtebb értelmezést a 81 négyzetből álló Paramasaayika Mandala, illetve a 64 négyzetes Manduka/ Chandita Mandala. A diagramon látható ember elhelyezkedés, a vastu purusha feje északkeletnek, lábai délnyugatnak néznek.

Az eredeti Vastu Shastra szövegek az energiaáramlás alapján írják elő az épületek kedvező elhelyezkedését. A reggeli napfény igen kedvező és tisztító hatással van egy hely energetikájára, de a Vastu Shastra nem tulajdonít neki különösebb figyelmet a szövegekben, mint ahogyan valójában az égitesteket sem említik.

Az energia elsődlegesen a helyiség középpontjából, a Brahmashtan árad kifelé. Itt találkozik össze a Föld és a Kozmosz energiája és árad szét a többi terület felé. Sok téves hit kering a világban a Vastu technikát illetően, ezért jó óvatosan közelíteni, mert különféle yantrákkal és kristályokkal nem feltétlenül lehet kijavítani a hibásan alkalmazott Vastu technikát.

napiotthon_fengshui1

A Nyugat értelmezése

A Vastu védikus tudomány csak a 2000-es években szivárgott be a nyugati ezotériába, ahol a metafizikai térrendezést a Feng Shui uralja.

Az 1900-as évek elején már egy sor nyugati publikáció ajánlotta az indiai Vastu technikát, mintegy a kínai Feng Shuit helyettesítő tudományt. Ez téves elképzelés, mivel a két megközelítés teljesen eltérő: A Vastu tudomány a házépítés alapjaitól alkalmazandó. Nagyon csekély az, amit egy megépült ház Vastu kialakításáért tenni lehet.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.