A rossz hallás elszívja az energiád?

Aki halláscsökkenéssel él, tapasztalhatja, hogy sokkal hamarabb elfárad, mint ép hallású társai. Mi ennek az oka?

Akinek megromlott a hallása, annak sokkal nehezebb hallgatni másokat, figyelni a beszélgetésekre, és kifejezni magát – legalábbis hosszabb időn keresztül, és szinte biztos, hogy a nap végére jobban kimerül. Sokszor még jó hallással is nehezünkre esik koncentrálni másokra, ha kimerültek vagyunk, de el sem tudjuk képzelni, mekkora fizikai és mentális erőfeszítésbe kerül egy hallássérült embernek pusztán odafigyelni arra, amit mások mondanak neki. Ez a fáradtság a munkahelyi teljesítményt is jelentősen visszavetheti, és súlyosabb esetben olyan erős frusztrációt okozhat, aminek hatására a dolgozó inkább megválik az állásától. A fokozott kimerültséget az okozza, hogy egy hallássérült embernek állandóan éberen kell figyelni arra, mit mondanak mások, erőltetni kell, hogy mindent meghalljon, és folyamatosan koncentrálni a szájról olvasásra.

Young businesswoman doing exercises at workplace to relieve tired of computer eyes, massaging closed eyelids to relax muscles, reduce tension, improve vision, yoga for eye strain, eyesight relaxation

Mi segíthet?

Természetesen a jól beállított hallókészülék a legnagyobb segítség. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő készüléket válasszunk szakember segítségével, mert egy rossz készülék csak még fáradtabbá tesz. Ezen kívül jótékony hatású, ha pár perc szünetet tartunk munka közben egy csendes helyen. Hunyjuk le a szemünket, és zárjuk ki a külvilágot legalább erre a kis időre. Próbáljuk meg a háttérzajt is kiküszöbölni a nap folyamán amennyire csak lehetséges. Éjjelente pedig alaposan pihenjük ki magunkat.

 

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.