A napi ajánlott vízfogyasztás mértéke nemenként és életkoronként eltérő

Egyre nagyobb figyelmet kap a helyes folyadékbevitel, köszönhetően annak, hogy az emberek felismerték, mennyire fontos az egészséges életmód fenntartásához.

A napi ajánlott vízfogyasztás mértéke nemenként és életkoronként változó. Kisgyermekeknek 1,3 liter, a hat-tizenegy év közötti gyerekeknek 1,6 liter a napi ajánlott vízmennyiség” – mondta Döngölő László belgyógyász, gasztroenterológus főorvosa Duna Család-barát című műsorábanHozzátette, hogy ez az érték felnőttkorban a nőknek két liter, a férfiaknak két és fél liter.

Fotó: 123rf.com

A rendszeres étkezés hozzásegít ahhoz, hogy a kellő folyadékmennyiség bejusson a  szervezetbe, hiszen evés után általában szomjasak leszünk.

Döngölő László kiemelte, a folyadékbevitel nemcsak a víz bevitelét jelenti. Folyadékot rostos gyümölcslével, tejjel, lédús gyümölcsökkel, zöldségekkel, sőt különböző ételekkel is bejuttatunk a szervezetbe. Az ételek közül a leveseknek, a főzelékeknek magas a víztartalma.

A belgyógyász elmondta, hogy a felnőttek a vizelettel 1000–1500 milliliter folyadékot veszítenek naponta, illetve a légzéssel és beszéddel is további 900 milliliter folyadék ürül ki a szervezetből. Ha nem pótoljuk a folyadékmennyiséget az kihat a napi munkavégzésre is, hiszen csökken a koncentrációs képességünk, megváltozik a hangulatunk, megfájdul a fejünk, kiszárad a bőrünk. Kiemelte, hogy időseknél akár székrekedést is okozhat, illetve extrém esetben a nyelv kiszáradását is eredményezheti a nem megfelelően pótolt folyadék.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.