5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

Az ősz ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére házi praktikákat érdemes bevetni az első napokban, de hosszabb ideje fennálló, vagy erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat szükséges.

Fagylalt pro és kontra

A torokfájás csillapítását segítő  tanácsokA hideg ételek és italok irritálhatják a nyálkahártyát, ezáltal megkönnyítik a kórokozók bejutását, vagyis hozzásegítenek a torokfájás kialakulásához. A fagylalt fogyasztásának azonban kedvező hatását is ismerjük: mandulaműtétek után, vagy torokfájás esetén kihasználhatjuk a hideg italok érösszehúzó, fájdalomcsillapító hatását, ha egy gombóc fagylalttal, vagy egy pohár lehűtött teával kínáljuk a beteget – javasolja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Teák, levesek

A bőséges folyadék fogyasztás nagyon fontos, a rendszeres hidratálás megkönnyíti a nyelést, segít csillapítani a gyulladt torok fájdalmát. A folyadékpótlást azért ne kizárólag a már említett hideg italokkal oldjuk meg, többségében inkább meleg – nem forró – mézes tea, levesek segítségével. A gyümölcslevek nem feltétlenül jelentenek jó alternatívát ebben az esetben, némelyek savtartalma – például a narancslé – irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.

Sós vizes gargalizálás

Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál sót feloldunk 1dl langyos vízben és kis adagokban gargalizálunk vele. Az ízét nem mindenki találja kellemesnek, de egy próbát megér. A University of Maryland ajánlása szerint a sós vízhez érdemes egy teáskanál kurkumát is adni, de akár tabletta formájában is fogyasztani az erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövényt.

Gyömbéres szirup

Házilag is készíthetünk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy darab gyömbért meghámozni és lereszelni, mézzel és citromlével elkeverni és egy kis fahéjjal ízesíteni. Naponta több alkalommal is érdemes egy-egy teáskanállal fogyasztani belőle.

Fokhagyma

Levesként, önmagában, vagy mézbe keverve, torokfájás esetén a fokhagyma fogyasztása bármilyen formában javasolt. A fokhagyma kiváló szelén forrás, a szelénről pedig több kedvező hatása mellett az is kiderült, hogy fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A torokfájást döntően vírusok okozzák, de lehet bakteriális eredetű is, ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet. Ilyen esetekben nem javasolt otthoni kezeléssel próbálkozni, mert az elodázott orvosi vizsgálat miatt csak a szövődmények megjelenését kockáztatjuk. Az alábbi esetekben forduljunk orvoshoz:

  •  a torokmandulák gyulladtak, vörösek, genny látható rajtuk.
  •  a vírusos torokfájás erőssége általában pár napon belül fokozatosan csökken. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart, hányás, étvágytalanság, fejfájás és nyirokcsomó duzzanat is kísérheti.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ