4 lépés a tökéletes home office kialakításához

Sokan mostanság már otthonról dolgoznunk – vagy legalábbis próbálunk. Ha megtehetjük, és munkánk/cégünk/helyzetünk engedi, mindenképp álljunk át az otthoni munkavégzésre, és csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges.

Persze ez nem könnyű – az otthoni munkavégzést számos tényező nehezíti, főleg ha korábban nem szoktunk hozzá ehhez. 

Ehhez adunk némi segítséget most, veterán otthoni dolgozókként.

Íme 4 tipp a tökéletes home office kialakításához!

Jelöld ki!

Először is, el kell döntened, hol fogsz dolgozni. Ha van már otthon kialakított dolgozósarok, akkor adott a helyszín – de ha nincs, akkor sincs gond. Ha csak egy laptopot kell használnod, könnyű megoldani a dolgot – ha viszont szükséged van plusz monitor(ok)ra, akkor egy méretesebb asztalra lesz szükséged. Ha van ebédlőasztalod, az is megfelelő lehet, amennyiben tudsz gondoskodni a nyugodt munkavégzésről.

Sokszor olvasni, hogy ne dolgozzunk a kanapéról vagy ágyból – mi ezzel nem feltétlenül értünk egyet. James Joyce, Truman Capote, Woody Allen, Marcel Proust, George Orwell és Mark Twain például fekve írták legjobb műveiket. Ez persze inkább a kreatívabb melóknál működőképesebb – az adminisztratív és hasonló jellegű munkaköröket végzőknek mindenképp praktikusabb íróasztalnál dolgozniuk.

Na meg ha Skype-hívás van, nem árt átülni az íróasztalhoz vagy legalább a kanapéra.

A lényeg az, hogy legyen egy olyan hely, ahol kényelmesen és jól tudsz dolgozni, a saját szabályaid szerint.

Ja és lehetőleg ne ülj háttal az ajtónak – vagy ha muszáj, zárd be, különben ilyenek történnek:

Próbálj meg olyan helyet keresni, amit sok természetes fény ér – és ne felejts el gyakran szellőztetni.

Ha van kerted, teraszod – ha az időjárás lehetővé teszi –, szuper ötlet kimenni dolgozni a friss levegőre. Ha kényelmes kerti bútorra van szükséged, nézz körül a Spatrend kínálatában IDE KATTINTVA.

Szereld fel!

Ha megvan a kiválasztott otthoni munkahely, akkor ideje felszerelni. Gondoskodj a kényelemről: ha íróasztalnál dolgozol, érdemes beszerezned egy ergonomikus széket. Na nem boltban persze… ha szükséged van rá, maradj otthon, és rendeld meg online.

Gondoskodj a kényelemről is: ülő-, hát- és nyakpárnákkal, pokrócokkal. Legyen melletted jegyzetfüzet, toll, ceruza, Post-it, teló- és laptoptöltő. Mindig legyen kéznyújtásnyira egy pohár (de inkább egy üveg) víz. A kávédat/teádat se felejtsd el. Ha tudtál szerezni, egy kis agyserkentő/immunerősítő nassolnivaló mindig jó ötlet: gondolunk itt a különféle olajos magvakra és erdei gyümölcsökre.

A fejhallgatóról se feledkezz meg – a zene rengeteget tud javítani a munkamorálodon és a hangulatodon.

Rendezd be!

Az sem mindegy, milyen környezetben dolgozol – ha nem esztétikus és inspiráló az otthoni munkahelyed, nem szívesen fogsz leülni, hogy elvégezd a munkádat. Bármivel is foglalkozol, próbálj meg egy inspiráló és otthonos munkasarkot kialakítani, ahol alapvetően jól érzed magad. Tegyél képeket a falra, legyenek a közeledben növények, vedd körbe magad olyan tárgyakkal, amelyek jókedvre derítenek.

Rakd rendbe!

Ha végeztél a napi feladataiddal, állj fel, és mielőtt elvonulsz, hogy ledarálj a Netflixen egy új sorozat vagy elolvass egy izgalmas regényt, rakj rendet. Ne hagyj ott csapot-papot – másnap sokkal rosszabb lesz leülni a rendetlenségbe. Lehet, hogy  reggel két perc meló után széttúrod az asztalt és káoszt csinálsz, de próbáld meg mindig rendezetten kezdeni a napot.

(Ez nemcsak a home office-ra vonatkozik, hanem rád is. Zuhanyozz le reggel. Öltözz át – pizsiből szabadidő-ruhába.)

A képek forrása: ITT

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.