2015, és romokban hever a lakás

Egy házibuli alkalmával még egy visszafogott társaság után is halomban áll a mosogatásra váró tányér és pohár, hát még ha egy valódi újév napján is tartó szilveszteri mulatozás után elmennek a vendégek!

Mit tehetünk? Ha kellően vad volt a buli, akkor egész egyszerű az eset, mert úgyis átaludtad az év első napját, és akkor csak ma,  2-án kell a takarítással foglalkozni. De ha elkövetted azt a hibát, hogy elsején próbáltad rendbe rakni a lakást (leginkább azért, mert a másik babona szerint, ahogy az első nap telik, olyan lesz a többi is, szóval nem túl kellemes az állandó rendetlenség réme), akkor ma a következő trükköket vedd elő!

buli

A legkellemetlenebb, ha a levegőbe szippantva még mindig az előző napi buli “nyomait” érzed, súlyosbítja a helyzetet, ha az amúgy dohánymentes lakásodban a vendégek “egyszer van szilveszter” felkiáltással nekiállnak füstölögni. A levegőt gyorsan felfrissítheted, ha egy kis tálkában hígitatlan ecetet teszel ki a szoba közepére, esetleg ecetbe áztatott rongyot lengetsz körbe a fejed fölött néhányszor – és persze nem árt egy alapos szellőztetés sem.

Légfrissítőként a friss citrom is nagyon hatásos, leginkább hűtőben használható, de miután az ecet elvégezte a munka nagy részét, a fűtőtestre egy kerámiatálkába tegyél vizet, abba pedig csepegtess frissen facsart citromlevet. A maradék citromot, vagy akár egy narancs lepucolt héját is a radiátorra teheted, sokat fog javítani a levegőn. Persze ezek előfeltétele, hogy a bűzt árasztó maradékokat jól záródó szemeteszsákban gyűjtsd össze.

buli2

A legsürgősebb teendőket máris elvégezted. A vörösborral leöntött szőnyeget, ha nem törölted le azonnal, akkor úgyis mindegy, hogy 1 vagy 2 nap után kezdesz hozzá. A leghatékonyabb folteltávolító módszer, ha a vörösbor-foltot leöntöd egy kevés fehérborral, majd nedves szivaccsal töröld át: különös, de kiválóan semlegesíti a vörös színt, a maradék halvány foltot pedig sóval és szódabikarbónával szórd le, hagyd hatni 10-15 percig, utána pedig porszívóval tüntesd el a nyomokat.

Ugyancsak hatékony a szódabikarbóna a zsíros foltok ellen, a papírtörlővel már nem felszedhető foltra szórj szódabikarbónát és nagyjából egy óra múlva porszívóval, szárazon eltávolíthatod a szövetből a ronda nyomot, de a falra kenődött ismeretlen maszatokra is igen hatékony szer ez a teljesen természetes por, ha nagyon kevés vízzel sűrű keveréket készítesz belőle.

Így a vészhelyzeteket elhárítod, és a többi pakolást és rendrakást már nyugodtan, komótosan végezheted el, akár családi segítséggel, hidd el: nem fog elszaladni!

Forrás: