10 módszer, hogy a vizeletszag és a foltok ne járjanak az állattal!

A házi kedvencek nagyon sok örömet okoznak – de kétségtelen, hogy alaposan kell takarítani utánuk. Néhány remek módszerrel azonban az állat tartása nem fog egyet jelenteni a piszokkal és a bűzzel.

Jól megértjük magunkat négylábú barátainkkal. Sokan a lakásunkat is megosztjuk velük, bejöhetnek a szobába, felkucorodhatnak a kanapéra vagy az ágy végében szundikálhatnak, miközben alszunk. Ha azonban benn tartunk egy állatot, legyen az kutya vagy macska, tisztában kell lennünk ennek hátrányaival – hiszen piszkolnak és a szőrük nyomot hagy mindenütt. Mit tegyünk, hogy az állat és a tisztaság is megmaradjon?

1.Harcoljunk a „bútorbűz” ellen: ha a házi kedvenc feljár a kanapéra (vagy úgy gondolja, hogy feljárhat), a bútor előbb-utóbb olyan szagot áraszt majd, mint egy kutyasétáltató park. Spricceljünk szódabikarbónát a párnákra és a kárpitra, hogy felfrissítsük őket. Hagyjuk állni rajtuk 15 percig, majd porszívózzuk ki. Kifejezetten állattartáshoz készült illatosítót is használhatunk a bútorra, mellyel elűzhetjük a kellemetlen szagokat.

2.Vizeletfoltok eltüntetése: még a gyakorlott állatnál is előfordulhat kis baleset és a szőnyegre vizelhet. Ilyen esetben keverjünk össze egy csésze vizet és 1/8 teáskanál mosogatószert, majd ezzel dörzsöljük meg a foltot. A szappant ezután úgy távolítsuk el, hogy 1 evőkanálnyi ecetet és egy csésze vizet vegyítünk, majd felitatjuk vele. Csempe foltokat szódabikarbónából és egy kevés vízből készült pasztával tisztítsunk.

kutya2

3.Szőrök eltávolítása: az állat elhullajtott szőreit akár egy nedves gumikesztyűvel is felszedhetjük, de ha sok van belőlük, természetesen a megbízható porszívó a legjobb megoldás, amely tökéletes szívóerővel rendelkezik! Használjuk gyakran, és nyoma sem lesz a szőröknek a padlón, a kárpiton.

4.Frissítsük az állatot is! Viccesen hangzik, de szükséges, ha bent tartjuk! Persze, nem fürdethetjük a házi kedvencet minden nap, de tisztán tarthatjuk, ha ráspriccelünk egy rész almaecetből és egy rész vízből készült mixet – a szemére vigyázzunk, nehogy bele kerüljön! Ezután szódabikarbónával is lespriccelhetjük, ami beszívja a kellemetlen szagokat.

5.Találjuk meg a rejtett szagokat: ha csak tudjuk, hogy van valahol egy szagló folt, de nem látható, teremtsünk olyan fényviszonyokat, amelyben felfedezhetjük – fekete fénnyel könnyen be lehet azonosítani a padlón levő bűnöst.

6.Mancsnyomok feltakarítása: legjobb, ha azon melegében eltüntetjük a lábnyomokat, amikor keletkeztek. A sárral várjunk, hogy megszáradjon, így egyszerűbben felporszívózhatjuk majd. Ha marad belőle, itassuk azt fel folyékony mosogatószer és meleg víz keverékével.

7.Ürítsük rendszeresen az almot: ha nem hagyjuk sokáig a lakásban állni az állat „vécéjét”, a kellemetlen szagokat nagy eséllyel elkerüljük. Legjobb egyébként, ha elzárva tartjuk – például szekrényben, és vágunk az oldalán, hátán egy lyukat, amin be tud menni az állat.

macska

8.Előzzük meg a rágás okozta problémákat: a rágójátékok elöl hagyása elvonhatja a házi kedvenc figyelmét olyan tárgyakról, melyeket nem szabad bántania. Ezekkel jól járunk, viszont egyes játékszerek, például a rágócsontok foltot hagyhatnak a szőnyegen. Válasszunk olyan játékokat, amelyek világos színűek és lehetőség szerint ne szőnyeg, hanem járólap, parketta legyen a lakásban.

9.Ürülék foltok eltüntetése: nem valami kellemes elfoglaltság! De előfordul, hogy ezzel is meg kell küzdenünk. Keverjünk össze 1 evőkanál mosogatószert, 2 evőkanál fehér ecetet és két csésze meleg vizet. Öntsük le vele a foltot, majd kissé dörzsöljük meg, míg el nem tűnik. Amennyiben még mindig jelen van, szemcseppentő segítségével jutassunk a foltra hidrogén-peroxidot, majd 1-2 csepp ammóniát. Öblítsük ki a végén vízzel.

10.Ne vigyünk szőrt a mosógépbe! Ha a ruháink összeszedték az állati szőrt, sajnos a mosógépbe is bejutnak. Célszerű a már száraz állapotban levő mosógép dobot belülről porszívóval kitakarítani, hogy szőr véletlenül se maradjon benne.

Forrás: Adrina- napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.