Visszaállítható a termékenység egy kezeléssel korai menopauza idején

Létrejöhet a terhesség idősebb korban is?

Meghökkentő eredmény – Egy kísérleti kezelés képes lehet a termékenység visszaállítására a nőknél korai menopauza idején, így a terhesség csökkent petefészek-funkciók esetén is létrejöhet.

Mint az mindenki számára ismert, a menopauza leállítja a nők teherbeesésének lehetőségét. Kutatók azonban most arra a következtetésre jutottak, hogy a vérlemezkékben gazdag plazma és hormonok, – úgynevezett gonadotropinok – beadása a hölgyeknek stimulálhatja az ovulációt, melynek hatására a termékenység visszatér és a terhesség mégis lehetővé válik.

“Az ovulációs funkció helyreállítása a menopauza után olyan, mintha felébresztenénk álmából Csipkerózsikát” – fogalmazott dr. Chao Chin Hsu, a Taipei-ben levő Nemzeti Tajvani Egyetemi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának munkatársa.

Fotó: 123rf.com

Amikor a nők belépnek a menopauza időszakába, petefészkeik már nem működnek megfelelően és kevesebb, mint 1000 megmaradt, éretlen petefészek-tüsző van bennük. Ezek az éretlen tüszők általában ellenállóak a gonadotropinnal vagy egyéb stimulánsokkal szemben.

Napjainkban számos nő halasztja a terhességet bármilyen okból, az azonban idővel problémássá válik a csökkent termékenység miatt – a hölgyek nagyjából 12 százaléka tapasztal korai menopauzát. Ez azt jelenti, hogy a petefészkek működése 45 éves korban vagy azt megelőzően megszűnik.

Ezen nőknek általában donor petékre van szükségük, hogy esélyük legyen a terhességre. Az új technika – a petefészkek stimulációja – azonban megadhatja nekik a lehetőséget, hogy donor nélkül is sikerüljön a termékenység visszaállítása és a terhesség.

A kutatók szerint az előzetes eredmények ígéretesek, s egy napon a jövőben valóban segíteni fognak a korai menopauza problémáját átélő nőknek a várandósság elérésében – melyet természetesen így is in vitro megtermékenyítéssel, azaz lombik-kezeléssel segítenek elő.

A kísérlet korai szakaszában van. Noha a vérlemezkékben gazdag plazmát olyan nőkön próbálták ki, akiknek nem működik a petefészke, csupán néhány terhesség következett be. A tanulmány során azonban mindenképpen szép előrelépést jelentett, hogy amikor a 12 nő petefészkébe vérlemezkékben gazdag plazmát és gonadotropint juttattak, 11 újra elkezdett menstruálni, egyikük pedig teherbe is esett.

“A vizsgálat kimutatta, hogy legtöbb menopauza-kezelésben részesülő nőnél újra növekedni kezdett a tüsző, emelkedett a petefészek hormon ösztradiol-szintje, ami valósággal megfiatalította a korai menopauza miatt szenvedő hölgyeket. A változókor tünetei szintén enyhültek” – mondta el dr. Chao Chin Hsu.

A tanulmányhoz, mely a Menopause szakfolyóiratban jelent meg, dr. Jennifer Wu fűzött megjegyzést, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza, aki nem volt a vizsgálat részese. Mint mondta, a tanulmány túl kevés nővel zajlott ahhoz, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni.

Az élve születés százalékos aránya nem ismert, ami pedig igazán érdekelne bennünket. Vagyis, egyelőre túl kicsik a számok, de a felfedezés kétségtelenül érdekes, s talán valóban beválna azoknál a fiatalabb betegeknél, akiknél csökkent petefészek-tartalék esete áll fenn” – fogalmazott a szakember.

Mindenre kihat a menopauza!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.