Véres Sport

A jelentős fizikai terheléssel járó sportok, mint például a maratoni futás, ritmikus gimnasztika előidézhetik a menstruáció ideiglenes kimaradásait.

Sport és menstruáció

Hiába sulykolják a reklámok a köztudatba, hogy a menstruációs időszakot a szuperbetétek és legújabb fejlesztésű intelligens tamponok segítségével a hölgyek szinte észrevétlenül átvészelhetik, sőt mi több fokozott lelkesedéssel vághatnak neki extrém sportoknak, a nők többsége mégis a nehéz napok kifejezést tartja a legtalálóbbnak, és ha tehetné, lemondana a tamponhasználat fergeteges örömeiről. Különösen igaz ez a sportolókra, akiknek menstruációs ciklusát gyakorta megzavarja az aktív fizikai terhelés.

A menstruáció nem feltétlenül akadályoz a napi fizikai terhelésben, ám a fájdalmas vérzés, premenstruációs tünetek, mint például a hasfal és a mellek feszülése, ingerlékenység, rossz közérzet, negatívan befolyásolhatják az edzéseket.

A jelentős fizikai terheléssel járó sportok, mint például a maratoni futás, ritmikus gimnasztika előidézhetik a menstruáció ideiglenes kimaradásait. Főként serdülő lányok esetében fordul elő a havi vérzés megszűnése, hiszen az ő ciklusuk még egyébként is rendszertelenebb. A sport intenzitásának csökkenésével az esetek jelentős többségében minden orvosi beavatkozás nélkül helyreáll a normális ciklus.

shutterstock_73633258 Menstruáció?

Amennyiben ez mégsem következik be, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Általában egy alacsony ösztrogén tartalmú tablettával, amit szigorúan csak orvosi előírásra szabad szedni, a probléma elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy szervi gond okozza a menstruáció kimaradását, ezért érdemes szakember véleményét kérni.

A túlsúllyal küzdők mozgással próbálnak megszabadulni fölös kilóiktól, amit előszeretettel párosítanak szigorú diétával. A túlzásba vitt fogyókúra már önmagában is felboríthatja a ciklust, és ha ez intenzív testmozgással is jár, megnövekszik a havi vérzések kimaradásának valószínűsége. A gyors, és drasztikus súlycsökkenés, gyakran idézi elő ezt a tünetet, de a hirtelen súlynövekedésnek is ez a hatása. Ha az illető visszanyeri normális testsúlyát, menstruációs ciklusa is helyreáll.

testalkat-sport

Ha a petefészek nem termel a méh nyálkahártyájának leválását serkentő ösztrogén és progeszteron hormonokat, a havi vérzés elmarad. Az ösztrogénhiány mindemellett hosszú távon csontritkulást idézhet elő, ahogy azzal sok nő küzd a klimax után is, amikor leáll a petefészek mûködése. Fiatalabb korban a túl erős megterhelés miatt elmaradt menstruáció következménye lehet a korai csontritkulás, ami szintén megkeserítheti a sportolni vágyók életét.

Gyakori tévhit, hogy a menstruáció hormonális okokra visszavezethető kimaradása alatt nem lehet teherbe esni. Mivel ez az állítás nem helytálló, ezekben az időszakokban is szükséges fogamzásgátló módszerek alkalmazása a nem kívánt terhesség elkerülésének érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.